Гречка - один із улюблених та популярних продуктів росіян. Вона не лише смачна, а й дуже корисна. Люди вибирають її на гарнір, а також для сніданку та вечері через доступність за ціною та наявності у кожному продуктовому магазині. Проте, вже в найближчому майбутньому ціна на цю крупу стрімко зросте.

Так, ціни на гречку в магазинах зараз знаходяться на рекордно низькому рівні, і така ситуація стала проблемою для сільгоспвиробників.

За словами керівника обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова, площа посівів гречки в Україні практично ніколи не змінювалася та становила в середньому 1,6 тисяч гектарів. І лише у 2023 році на тлі ажіотажу, пов'язаного з ціною цієї культури у 2022 році, площа посівів зросла до 2,7 тисяч гектарів.

Що ж до нинішнього року, то ситуація змінилася кардинально – на Кіровоградщині посіяли менше гречки більш ніж у 2,5 рази, ніж у 2023 році. Це відбувається через те, що фермери відмовляються від цієї культури через її нерентабельність і переходять на інші культури, такі як кукурудза.

Як розповів керівник агрогосподарства Микола Макодзеба, минулого року за тонну гречки пропонували 8-9 тисяч гривень за собівартості 15 тисяч. Нинішнього року дають 10 тисяч, що все одно не покриває витрати.

Макодзеба вважає, що держава може допомогти аграріям, регулюючи обсяги виробництва та вводячи квоти, а також доплачуючи з бюджету, щоб стимулювати вирощування гречки. Без такої підтримки фермери продовжуватимуть скорочувати посіви, що може призвести до подальшого зростання цін.

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Такий поворот неминуче призведе до зростання цін на гречку вже восени 2024 приблизно на 4 грн.

Зазначимо, що сьогодні ажіотажу з гречкою в магазинах немає, як це було під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, коли ціна на українських ринках досягала 90 гривень за кілограм.

Читайте также:

Не забудьте это сделать летом: чем нужно подкормить виноград, чтобы урожая хватило и на сок, и на вино

Такому крупному и сладкому перцу будут завидовать даже соседи: секрет простого удобрения без всякой химии

Запомните это, когда будете копать картошку: что нужно положить в погреб, чтобы ваш урожай не прорастал и не гнил