Кожен українець за потреби обміну валют завжди шукає місце, де можна зробити це найбільш вигідно. Ось тільки банки та обмінні пункти не завжди потрапляють під цю категорію, адже їхні пропозиції часто бувають "грабіжницькими". Через це люди звертаються до неофіційних осіб на чорному ринку валюти, який є у кожній державі.

І справді, якщо обмінник працює без ліцензії Нацбанку і тому не сплачує податки, а також не дотримується обмежень, то може запропонувати більш вигідний курс валют, ніж інші.

От і виходить, що в Україні працюють сотні тіньових обмінників. І в цьому є і негативні сторони, наприклад, деякі з них створені виключно для того, щоб розповсюджувати фальшивки.

А ще в таких обмінниках людині можуть віддати банкноти, які вже давно не ходять. Особливо це відбувається з іноземними валютами, які зустрічаються рідко.

Фінансові експерти попереджають українців, які женуться за найвигіднішим курсом і не перевіряють, чи обмінник легально працює, що ті ризикують замість доларів отримати якісно зроблений сувенір на згадку про досвід спілкування з фальшивомонетниками.

"Купляти валюту в сірих обмінниках – це як купувати у міняв на ринках. Пам'ятаєте, раніше такі були? Просто з рук обмінювали. Сьогодні вони продали 10 тис. доларів, а завтра зникли і вже в іншому місті працюють. Де ви тоді шукатимете і кому доводити щось? Оцінити масштаби явища можна лише за регулярними новинами про закриття десятків нелегальних пунктів обміну», – кажуть експерти.

Популярні новини зараз

Kyivstar, Vodafone та Lifecell приготуватися: тепер почнуться штрафи через відключення світла

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Наприклад, наприкінці минулого року 20-річного українця засудили до 5 років через те, що він продав щонайменше 70 тисяч фальшивих доларів. Клієнтів він шукав в інтернеті, пропонував вигідний курс. Потім запрошував їх до нелегальних обмінників у Голосіївському та Шевченківському районах Києва.

А ще 2023-го детективи БЕБ задокументували факт продажу 1,5 тис. фальшивих американських доларів в одному зі столичних пунктів обміну валют. Це були банкноти старого зразка номіналом у 100 доларів кожна.

Легальні пункти обміну – це гарантія, що ви не отримаєте фальшивки, а ваші права захищені. Загалом в Україні станом на червень 2024 року працювало 3907 обмінників.

Останній перелік легальних обмінників можна завантажити тут .

А ще потрібно перевіряти, чи є обмінник, яким ви плануєте скористатися, у реєстрі легальних пунктів обміну валют Нацбанку. У цьому реєстрі всі легальні пункти вказані з адресою та назвою компанії.

Також слід перевірити, чи є усі документи в обміннику. Обов'язково має бути:

  • копія ліцензії НБУ на обмін валют на чільному місці;
  • на касі або в зоні обслуговування клієнтів повинен бути роздрукований документ про встановлені курси валют на поточний момент, він повинен містити друк фінансової компанії та підпис відповідального співробітника.

Читайте також:

На що росіяни перетворили курорти Азовського моря: буряти давляться чебуреками, антисанітарія, бруд і сморід на пляжах

На спеку розморило: Медведєв проговорився щодо планів Путіна - Україна не повинна бути на карті

Чим підгодувати буряк влітку, щоб він був великим, соковитим і солодким: ви хвалитися цією хитрістю