Стало відомо, що з 1 липня у Польщі скасували програму допомоги українським біженцям "40+", яка передбачала грошову компенсацію за розміщення українців для власників житла. У Кабміні пояснили ці заходи "проблемами у забезпеченні надійності системи".

"Дуже багато заявок за програмою подавали самі громадяни України, що викликало сумніви, чи не розміщують вони людей, які є членами їхніх сімей", - сказано у публікації Polskie Radio .

Тепер польський уряд ставить у пріоритет підтримку внутрішніх соціальних програм та інвестування в економічний розвиток країни.

Довідка:

  • Програма "40+" передбачала щоденну компенсацію у розмірі 40 злотих (близько 400 гривень) для покриття видатків на проживання та харчування осіб, які знайшли притулок у Польщі.
  • До 1 липня 2024 року програма діяла протягом 120 днів із моменту першого в'їзду біженців до країни.

У заяві Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Польщі сказано, що останнім часом спостерігалося стійке зменшення кількості заявників на компенсацію за програмою "40+".

Проте такий крок не означає, що українці в Польщі залишаться без державного захисту. Тепер біженцям рекомендується звертатися до воєводських управлінь, які забезпечуватимуть їх розміщення у колективних центрах за державні кошти.

Популярні новини зараз

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода по всій Україні

Повітряний яблучний пиріг з божественним ароматом – рецепт ідеального десерту на швидку руку

І ніякого оцту: рецепт найправильніших медових помідорів на зиму - відкриватимете банку за банкою

Як позбутися мишей на дачі або в селі: просто посадіть ці рослини по периметру ділянки

Показати ще

Проживання у цих центрах буде безкоштовним протягом перших 120 днів. Для вразливих категорій осіб цей період може бути продовжений, тоді як інші біженці платитимуть до 60 злотих на день (приблизно 600 гривень). З виплат для неповнолітніх (800 злотих на місяць) буде відраховуватись 15 злотих на день.

Нагадаємо, польський уряд створив кілька порталів для допомоги українцям. Один з таких – Pomagam Ukrainie , де публікують пропозиції тимчасового житла, контактну інформацію місцевих адміністрацій та іншу корисну інформацію.

Крім того, групи в Facebook на кшталт " Mam mieszkanie, dom, pokój dla Ukrainy ", " Pomoc dla Ukrainy " та " PODAJĘ DŁOŃ UKRAINIE " активно публікують оголошення про доступне житло.

Читайте також:

На що росіяни перетворили курорти Азовського моря: буряти давляться чебуреками, антисанітарія, бруд і сморід на пляжах

На спеку розморило: Медведєв проговорився щодо планів Путіна - Україна не повинна бути на карті

Чим підгодувати буряк влітку, щоб він був великим, соковитим і солодким: ви хвалитися цією хитрістю