Для своїх дітей батьки завжди хочуть тільки найкращого: харчування, одягу, турботи, здоров'я. Однак бувають ситуації, коли без сторонньої допомоги не обійтись і тоді на допомогу приходить няня.

Ще у 2019 році держава взяла на себе зобов'язання допомагати батькам у цьому питанні, запровадивши новий вид соціальної допомоги: "Муніципальна няня".

В рамках цього проекту батьки можуть найняти людину для догляду за дитиною та отримати часткову компенсацію за оплату послуг від держави.

Про це нагадали у Міністерстві соціальної політики .

Довідка:

  • "Муніципальна няня" – це фізособа-підприємець (КВЕД 97.00 та 88.91, може одночасно доглядати за трьома дітьми) або юридична особа (КВЕД 78.2 та 85.10, може одночасно доглядати за 6 дітьми), які надають послуги няні. Водночас для такої кількості дітей обов'язково потрібно мати помічника.

Отож, батьки чи опікуни отримують компенсацію за кожну годину догляду за дитиною муніципальною нянею, але не більше ніж за 165 годин на місяць.

Популярні новини зараз

Kyivstar, Vodafone та Lifecell приготуватися: тепер почнуться штрафи через відключення світла

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Розмір відшкодування складає 100% мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі, встановленій станом на 1 січня відповідного року.

2024 року розмір мінімальної зарплати становить 7 100 грн.

У Мінсоцполітики наголосили, що 7 100 грн – це компенсація на догляд за однією дитиною. Тобто якщо дітей більше, то й сума буде іншою. Наприклад, якщо няня доглядає трьома дітьми сума відшкодування дорівнюватиме 21 300 грн - це граничний розмір при повній завантаженості, якщо кількість робочих годин менша, то й сума відшкодування буде меншою.

У рамках послуги отримати компенсацію можуть українці, іноземці та особи без громадянства. Вони мають бути батьками чи опікунами дитини, яка потребує додаткового догляду, або особою з інвалідністю першої чи другої груп. Реципієнти повинні законно жити в Україні і мати договір з нянею.

У постанові Кабміну сказано, що дитина, яка потребує додаткового догляду, – це особа до трьох років з інвалідністю, яка хвора на тяжкі захворювання, зокрема, має онкологію, вроджені вади розвитку, хронічні захворювання нирок, ДЦП. Також визначення стосується дітей у віці до трьох років, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органів та спеціальної паліативної допомоги, але не мають встановленої інвалідності.

Не мають права на компенсацію від держави батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу, прийомні батьки, які отримують грошову допомогу від держави, та батьки двох і більше дітей до трьох років.

Читайте також:

Українці масово скаржаться на затримку виплат: людям розповіли, із чим це пов'язано

Власників кондиціонерів штрафуватимуть на серйозні суми: готуйтеся накопичувати борги

Готуйтеся до відключення газу: українців уже попередили про серйозні проблеми - кого торкнеться