Скручене листя на томатах сигналізує про нестачу бору та кальцію.

І справді, томати дуже потребують цих мікроелементів.

Так, при легкій нестачі бору у томатів погано зав'язуються плоди. Якщо ж брак сильний, то засихають верхівкові бруньки, рослини не цвітуть через опадання бутонів. Верхнє листя стає ламким і скрученим, з побурілими прожилками

При нестачі калію тканина листка жовтіє і засихає, краї загинаються вниз, листя зморщується, бутони також погано розвиваються і опадають, плоди дозрівають нерівномірно, а на стиглих залишаються зелені або жовті плями.

А ось дефіцит кальцію насамперед відбивається на молодих частинах рослин. Особливо це помітно на верхньому листі (виступають світло-жовті плями). При цьому старе листя збільшується в розмірі, а плями на них мають темно-зелений колір.

Чим підгодувати томати якщо не вистачає кальцію
Доломітове борошно - суміш, що складається з магнію та кальцію. Найчастіше таке борошно використовують для кислих ґрунтів та для заповнення дефіциту кальцію в ґрунті. на кожен кв. м потрібно внести по 500 г доломітового борошна.
Чим підгодувати томати якщо не вистачає бору
Підживлення бором, як правило, роблять по листку. За весь період зростання зазвичай проводять 2 обприскування. Перше підживлення бором проводять, коли починають з'являтися бутони. Другу – через 2 тижні. Для позакореневої підгодівлі найдоцільніше застосовувати пульверизатор. Наносити розчин цієї речовини слід лише на квітки, але в жодному разі не на листя.
А ще за наявності симптомів нестачі бору необхідно внести під корінь 0,2% розчин борної кислоти.

Обробку помідорів рекомендується здійснювати лише в суху та безвітряну погоду. Перш ніж робити кореневе підживлення, помідори необхідно полити. Заздалегідь підготовлений розчин борної кислоти вносять чітко під коріння або між рядами з розрахунку 3-5 л на кожну рослину.

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Kyivstar, Vodafone та Lifecell приготуватися: тепер почнуться штрафи через відключення світла

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Показати ще

Городники звертає увагу, що підживлення потрібно проводити або рано-вранці, або на заході сонця - так ефективність добрива буде вищою.

До речі, ще однією причиною, чому листочки у томатів скручуються як човники, може бути нестача вологи. Таким чином вони захищаються, щоб не було випаровування. Цю причину легко усунути – потрібно правильно поливати рослину. Раз на тиждень давайте кожній рослині по 1 відру води під кущ. Якщо дуже посушливе літо, то рекомендується поливати двічі на тиждень.

Якщо ж листочки закручуються усередину, тоді причина у зайвій волозі. В цьому випадку потрібно розпушити ґрунт. Якщо ж живете в регіоні, де часто йдуть дощі, потрібно зробити помідорам плівкове покриття. А ще після затяжних дощів потрібно підгодувати рослини, оскільки корисні елементи вимиваються водою із ґрунту.

Читайте також:

Підкошуватимуться ноги: синоптики розповіли, скільки ще протримається аномальна спека

Більше ніякого переходу на зимовий час: до чого готуватись українцям і що вигадали депутати

Що потрібно зробити з цибулею після того, як ви її зібрали - зберігатиметься аж до самої весни