В Україні майже на кожній будівлі встановлені кондиціонери. Це не тільки спотворює екстер'єр, а й заважає перехожим. При цьому на загальноукраїнському рівні станом на 2024 рік немає штрафів за конденсат від кондиціонерів, який капає на асфальт та голови перехожих, проте невдовзі такі норми можуть з'явитися.

Так, в Україні готуються до запровадження штрафів за витікання конденсату із кондиціонерів. Законопроект №4619, який отримав назву "Закон про кондиціонери", вже пройшов узгодження у профільних комітетах парламенту. Тепер його може бути винесено на розгляд Верховної Ради.

Документ передбачає адміністративні покарання для власників приладів, що охолоджують, з яких конденсат капає на перехожих.

Штрафуватимуть як фізичних осіб, так і власників підприємств. Розмір штрафу складатиме 1700 гривень. У разі повторного порушення сума штрафу подвоїться.

До речі, у документі прописали місця, які спеціально пристосовані для відведення конденсату кондиціонерів. Ними визначили:

  • зливову каналізацію;
  • побутову каналізацію (якщо є гідрозатвор);
  • резервуари для збирання конденсату.

Дотримання правил контролюватиме державна архітектурно-будівельна інспекція, яка також видаватиме дозволи на встановлення кондиціонерів у відповідних місцях з урахуванням усіх вимог.

Популярні новини зараз

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Зазначимо, що 2021 року вже була спроба встановити штрафи на загальнодержавному рівні за неправильно встановлені кондиціонери. Але після обговорення у Верховній Раді законопроект зняли з розгляду, оскільки Комітет із питань правоохоронної діяльності рекомендував народним депутатам відхилити пропозицію.