Про це мало хто пам'ятає, але колись Росія прагнула стати повноправним членом НАТО. Ось тільки 19 серпня 2008 року у зв'язку з грузинсько-південноосетинським конфліктом діяльність Ради Росія – НАТО була з ініціативи альянсу припинена. Саме в ті часи главою Росії був Дмитро Медведєв і, схоже, ця образа його глибше й досі.

Так, у четвер, 11 липня 2024 року у Вашингтоні, США завершується саміт НАТО, присвячений 75-річчю альянсу. На ньому були присутні всі 32 країни-учасниці Північноатлантичного альянсу.

Вже відомо, що у підсумковій декларації, ухваленій на саміті блоку у Вашингтоні, стверджується, що Україна перебуває на незворотному шляху до вступу до НАТО. Більше того, партнери вирішили поставити ЗСУ тактичні системи NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та Gepard.

Такими діями союзники запевнили Україну, що продовжать підтримувати її на безповоротному шляху до повної євроатлантичної інтеграції.

"Ми повністю підтримуємо право України самої обирати домовленості у сфері оборони та визначати своє майбутнє, вільне від зовнішнього втручання. Майбутнє України – у НАТО", – йдеться у документі.

У декларації також наголошується, що запрошення України вступити до об'єднання буде направлене одразу ж, як тільки буде виконано всі необхідні для її вступу умови. Зазначається, що глави МЗС країн-членів НАТО щорічно оцінюватимуть прогрес України в питанні проведення реформ.

Популярні новини зараз

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Скільки тепер доведеться платити навіть за стару квартиру: що потрібно знати про нові податки

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Показати ще

Пройти повз цю заяву не зміг екс-президент РФ і чинний заступник секретаря Радбезу Дмитро Медведєв.

"Висновок очевидний. Ми маємо зробити все, щоб "незворотний шлях України" до НАТО завершився або зникненням України, або зникненням НАТО. А краще і того, і іншого", - написав Медведєв у повідомленні на своєму Telegram-каналі.

Нагадаємо, що однією із причин початку війни в Україні президент РФ Володимир Путін неодноразово називав загрозу вступу України до НАТО. Так, наприклад, у жовтні 2023 року він наголошував на тому, що Росія ніколи не заперечувала проти планів України вступити до Євросоюзу, але завжди була проти її вступу до Північноатлантичного альянсу.

Читайте також:

Вона ще була жива: донька Анастасії Заворотнюк показала фото мами перед тим, як зупинилося її серце.

Українських біженців чекають проблеми: у якій країні тепер не надаватимуть безкоштовне житло

Відомий астролог назвав найімовірнішу дату закінчення війни: скільки ще треба почекати