Ні для кого не секрет, що третій рік Росія веде війну на знищення української енергетики, що ставить під загрозу життю та здоров'ю десятки мільйонів мирних жителів України. Саме тому 14 травня Укренерго оголосило про запровадження аварійних відключень світла в усіх областях України через значний дефіцит електроенергії в системі. І якщо до відсутності комфорту українці ставляться більш-менш спокійно, то ще один наслідок від ситуації дуже боляче вдарить по гаманцях українців.

Так, стало відомо, що вже найближчими тижнями вартість ягід і фруктів від українських виробників може збільшитися через постійні відключення електроенергії. Вся справа в тому, що для вирощування продукції, а також її збереження садовим кооперативам необхідно буде купити генератори.

Про такі сумні перспективи заявив президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник, повідомляє SEEDS .

"Сьогодні найголовніша проблема – це електроенергія. Тому зростатиме ціна та собівартість. Але якщо в Європі є міжнародна ціна на малину, то відповідно ви експортуєте та підлаштовуєтеся під цю ціну. Тоді що відбуватиметься? Тоді сировину купуватимуть дешевше", – попередив. Баштанник.

Під час відключень неможливо налаштувати полив плодоносних рослин – через це їхня врожайність може критично знизитися, або вони можуть загинути. Вирішити цю проблему більшість ягідних підприємств може, встановивши генератори – для поливу багато кіловат не знадобиться.

"Будь-яка ягідна, кісточкова, плодова або навіть овочева культура майже завжди повинна вирощуватися на зрошенні. Тому що без зрошення просто неможливо щось планувати. У такому разі один рік ви збиратимете три тонни з гектара, інший рік – десять, а потім знову дві-три тонни", – зазначив Тарас Баштанник.

Популярні новини зараз

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Експерт також нагадав, що за нинішньої погоди (коли температура тривалий час тримається на рівні вище 30 градусів і немає дощів) рослини загинуть без поливу. Крім того, щоб у 2025 році отримати добрий урожай, сади необхідно поливати до кінця вересня.

"Наприклад, лохина закладає потенціал урожаю наступного року орієнтовно в серпні місяці. А полив відіграє в цьому, мабуть, найістотнішу роль", - наголосив президент Української плодоовочевої асоціації.

Читайте також:

Секрет дуже простий: що потрібно зробити, щоб при жарінні котлет масло не бризкало по всій плиті

Легко, ситно та апетитно: рецепт швидких сирних коржів з капустою

Вона чудово підходить під м'ясо: рецепт польської закуски з буряком та хріном