Огородники-початківці дуже часто помилково вважають, що морква і буряк ростуть самі по собі і не потребують додаткових поживних елементів. Адже за відсутності підгодівлі або порушення її правил можуть бути негативні наслідки для врожаю.

Так, про нестачу поживних речовин завжди свідчить викривлення коренеплоду. При цьому сухі, тверді та несолодкі коренеплоди завжди вказують на нестачу фосфору та калію.

Саме тому в липні, коли морква і буряк переходять у фазу активного зростання, вони потребують фосфору, бору та калію.

Тому в цей час підходять такі народні засоби:

  • попіл;
  • борна кислота;
  • дріжджі (порошкові чи шматкові).

Підживлення золою

Відмінно стимулює зростання моркви та буряків деревна зола, а якщо є зола від ясена – взагалі буде ідеально.

Популярні новини зараз

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Беремо чашку золи на 10 літрів води, а потім проварюємо цей розчин. Залишаємо охолонути і починаємо полив грядки за три години. Іноді в розчин ще додають щіпку марганцівки, щоб коренеплоди були солодшими.

Таке добриво дає овочам магній, калій та натрій плюс запобігає появі шкідників - морква та буряк буквально відразу підуть у ріст.

Вирощування моркви, фото: youtube.com

До речі, найпростіший і ефективніший спосіб підживлення морквяним буряком золою - це розсипати його по грядках по 250 г на 1 кв. м.

Борна кислота

Для солодощі моркви та буряків їх потрібно підгодовувати борною кислотою. Розбавляється 10 г кислоти на 10 л води. Необхідно добре розчинити кислоту та внести отриману суміш у ґрунт.

сіль

Щоб позбавити буряк гіркоти і зробити моркву солодшою, дачники використовують у липні сольове підживлення. Щоправда, краще брати морську сіль - вона також допомагає від морквяної мухи та дротяника. Необхідно взяти чайну ложку солі на літр води, змішати та вносити цей склад у ґрунт кожні 10 днів.

Підживлення дріжджами

Дріжджі стимулюють зростання та перешкоджають розвитку різної патогенної мікрофлори у ґрунті. Найефективніше використовувати дріжджі в середині літа в похмуру погоду. Для приготування складу знадобиться 10 л води, 100 г дріжджів та дві столові ложки цукру. Вже через дві години після приготування розчином можна полити коріння моркви та буряків.

Читайте також:

Полуниця виросте солодше за мед: як її потрібно поливати, щоб зібрати шикарний урожай

Ви збиратимете зелену цибулю оберемками: хитрість, яка допоможе зібрати шикарний урожай

Де треба посадити кабачки, щоб урожаю заздрили навіть сусіди: важливі секрети