Кожен кулінар сучасності знає, що алкоголь – це не лише градуси, це ще й міцний, витриманий, насичений аромат. Саме тому алкоголь як ароматизатор додають у просочення для бісквітів, креми, желе, начинки для цукерок, вимочують в алкоголі фрукти. Додатковий бонус – завдяки своїм хімічним властивостям, алкоголь поглиблює та розкриває смак інших інгредієнтів. А ось за старих часів алкоголь додавали в тісто, щоб випічка заграла по-новому.

І справді, як виявилося, алкоголь впливає на текстуру випічки.

Так, лише трохи горілки, зробить тісто замішане на соді або пекарському порошку більш повітряним та пористим. А ще додавання горілки робить тісто більш вологим, але не мокрим, і з ним набагато легше працювати, ніж із тестом, приготованим лише з води.

А ось додавши 1-2 ст. л. алкоголю в пісочне тісто, кожна господиня на виході отримає крихкіший і розсипчастий виріб.

Справа в тому, що алкоголь швидко випаровується і, на відміну від води, не сприяє утворенню клейковини (глютена). І ця якість ідеальна для приготування тіста для кексів, пирогів, різних бісквітів, адже в результаті випічки ласощі виходять листковим і смачним, а не жорстким і жувальним.

Навіщо додавати горілку в тісто

Популярні новини зараз

Це буде ваша найздоровіша розсада: як правильно використовувати екстремальний спосіб з окропом

"Мімоза" на столі більше не з'явиться: рецепт салату "Маркіза", який давно замінив радянську класику

Готовий вивести війська з деяких територій: Reuters розповіли про поступки путіна

Хлопець Лесі Нікітюк розповів, як довго вони з нею разом: "Таке почуття, ніби..."

Показати ще
  • Завдяки швидкому випаровуванню спирту при низьких температурах тісто насичується киснем, тому випічка стає більш пишною та смачною.
  • Тісто, в якому міститься горілка, піднімається швидше та краще.
  • Дріжджове тісто стає ще пишнішим, а дріжджове – легким.
  • Випікання довго не сохне і не черствіє, якщо додати в тісто трохи спирту.
  • Пироги та кекси краще пропікаються і виглядають рівно, апетитно.
  • Хрумка випічка, наприклад, хмиз, виходить ще хрусткішою.

Для солодкої випічки можна використовувати ром чи коньяк, а в інших випадках – горілку.

Як потрібно додавати горілку в тісто: 3 основні правила

  • Горілку додають до опари, що вже піднялася, разом з яйцями і маслом перед засипанням борошна.
  • У бездрожжеве тісто горілку додають при замішуванні та дають настоятися.
  • Горілки потрібно зовсім небагато. Так, на 1 кг тіста можна додавати від однієї чайної до столової ложки міцного алкогольного напою.

Крім горілки деякі господині використовують також коньяк.

А ось додавання іншого алкоголю не змінює звичайний процес приготування тіста, тому його можна використовувати у будь-якому рецепті.

Читайте також:

Так смачно ви ще не готували: рецепт ідеального тіста для домашніх вареників, пельменів та локшини

Коли хочеться смачненького, але мало часу: рецепт яєчні в листковому тесті з шинкою та цибулею

Ви будете хапати один за одним: рецепт трикутних пиріжків із рубаного тіста з куркою на пиві