Головними причинами харчових отруєнь, при яких мікроби (токсини) потрапляють у їжу, є відсутність гігієнічності рук, вживання немитих або прострочених продуктів та недостатня теплова обробка.

Основними джерелами токсичних харчових інфекцій є хімічні отрути, токсичні речовини рослинного та тваринного походження, пише Добробут.

Продукти, через які найчастіше відбуваються харчові отруєння:

  • Сирі яйця та молочні продукти;
  • Страви з сирою рибою та домашні консерви;
  • Торти та тістечка з кремом;
  • М'ясні та швидкопсувні продукти;
  • Вироби громадського харчування;
  • Продукти, у яких пошкоджено впакування.

Типові клінічні прояви харчового отруєння зазвичай виражаються через 2-3 години після вживання зараженої їжі, але іноді симптоми можуть з'явитися через добу.

Симптоми харчової інфекції:

  • Поступова слабкість, що наростає, запаморочення та втрата апетиту;
  • Приступоподібні болі в животі;
  • Здуття живота та діарея;
  • Нудота та блювання;
  • Зниження артеріального тиску;
  • Підвищення температури тіла.

Надання першої допомоги при харчовому отруєнні необхідно негайно, особливо у разі дітей, людей похилого віку та вагітних. При підозрі на отруєння слід негайно викликати швидку допомогу, а до її приїзду вжити таких заходів: промивання шлунка слабким розчином соди (або чистою водою), прийом ентеросорбенту, вживання води (запобігти зневодненню) та дотримання спокою.

Популярні новини зараз

Грунт пухкий і буквально розсипається в пил: чим посипати землю, щоб таки отримати добрий урожай

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Це просто блаженство під картоплю: рецепт маринованого малосольного оселедця по-голландськи - це потрібно спробувати

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Показати ще

До приїзду лікаря не можна приймати знеболювальні, протиблювотні та протидіарейні препарати. При своєчасному та кваліфікованому лікуванні харчове отруєння зазвичай проходить за 3-7 днів.

Зазвичай у першу добу після отруєння їжа виключається, а рекомендується вживання "правильних" напоїв. Пацієнту потрібно пити їдальню мінеральну воду без газу. На другий день можна 200 мл бульйону з сухариками та овочеве рідке пюре. Дієта в цей період повинна бути строгою, харчування маленькими порціями та багато пити.

Читайте також:

Можливо навіть отруєння від запаху: чим небезпечні штучні ялинки і що про них потрібно знати

Смертельна небезпека в улюбленому напої: як не отримати небезпечне отруєння

Погрожує хворобами щитовидки: популярна добавка може зашкодити вашому здоров'ю