Головними причинами харчових отруєнь, при яких мікроби (токсини) потрапляють у їжу, є відсутність гігієнічності рук, вживання немитих або прострочених продуктів та недостатня теплова обробка.
Основними джерелами токсичних харчових інфекцій є хімічні отрути, токсичні речовини рослинного та тваринного походження, пише Добробут.
Продукти, через які найчастіше відбуваються харчові отруєння:
- Сирі яйця та молочні продукти;
- Страви з сирою рибою та домашні консерви;
- Торти та тістечка з кремом;
- М'ясні та швидкопсувні продукти;
- Вироби громадського харчування;
- Продукти, у яких пошкоджено впакування.
Типові клінічні прояви харчового отруєння зазвичай виражаються через 2-3 години після вживання зараженої їжі, але іноді симптоми можуть з'явитися через добу.
Симптоми харчової інфекції:
- Поступова слабкість, що наростає, запаморочення та втрата апетиту;
- Приступоподібні болі в животі;
- Здуття живота та діарея;
- Нудота та блювання;
- Зниження артеріального тиску;
- Підвищення температури тіла.
Надання першої допомоги при харчовому отруєнні необхідно негайно, особливо у разі дітей, людей похилого віку та вагітних. При підозрі на отруєння слід негайно викликати швидку допомогу, а до її приїзду вжити таких заходів: промивання шлунка слабким розчином соди (або чистою водою), прийом ентеросорбенту, вживання води (запобігти зневодненню) та дотримання спокою.
Огірки будуть ніжними та смачними: як молоко допоможе отримати ідеальний урожай
Грошей потребувати не будете: знаки Зодіаку, яких Зелена Змі в 2025 році обдарує багатством
Ну хоча б тут ціни радують: у супермаркетах подешевшав цукор, але борошно взяло курс на здорожчання
Полуницю не потрібно вкривати чим завгодно: секрети, які допоможуть відлякати гризунів узимку
До приїзду лікаря не можна приймати знеболювальні, протиблювотні та протидіарейні препарати. При своєчасному та кваліфікованому лікуванні харчове отруєння зазвичай проходить за 3-7 днів.
Зазвичай у першу добу після отруєння їжа виключається, а рекомендується вживання "правильних" напоїв. Пацієнту потрібно пити їдальню мінеральну воду без газу. На другий день можна 200 мл бульйону з сухариками та овочеве рідке пюре. Дієта в цей період повинна бути строгою, харчування маленькими порціями та багато пити.
Читайте також:
Можливо навіть отруєння від запаху: чим небезпечні штучні ялинки і що про них потрібно знати
Смертельна небезпека в улюбленому напої: як не отримати небезпечне отруєння
Погрожує хворобами щитовидки: популярна добавка може зашкодити вашому здоров'ю