В Україні триває тривожний тренд збільшення цін на деякі основні продукти, і експерти застерігають про можливі зміни вартості товарів у найближчі місяці.

Що буде взимку з цінами на яйця та популярні крупи

У супермаркетах країни спостерігається подорожчання основних видів м'яса, таких як яловичина, свинина та птиця, а також яйця. Однак на позитивній ноті ціни на крупи, такі як гречка, пшоно, пшеничні крупи та рис почали знижуватися протягом жовтня-листопада.

Наталія Копитець, провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки, наголосила, що за останній рік різні види м'яса подорожчали різною мірою. Найменше збільшення цін зафіксовано у курятини, тоді як свинина та сало подорожчали найбільшим чином, зі зростанням цін на яловичину, гуляш та ребра на 13,8-16,5%.

Необхідно відзначити, що на даний момент економісти Інституту аграрної економіки не мають явних передумов для подальшого подорожчання основних видів м'яса. Проте, вони продовжують уважно відстежувати ситуацію.

Що стосується круп, то дослідниця Світлана Черемісін повідомила про позитивну динаміку здешевлення. Гречка, наприклад, подешевшала на 11,9%, пшоно на 3,4%, а ціни на пшеничні крупи зменшилися на 3,6%. Рис подешевшав на 0,9%. Експерти передбачають, що взимку 2024 року ціни на крупи та борошно залишатимуться стабільними або навіть зменшуватимуться, що буде сприятливим для споживачів.

Популярні новини зараз

Так курячі ніжки ви ще не готували: рецепт простих та ароматний сосисок у духовці

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Показати ще

Однак, варто звернути увагу на сезонні коливання цін на овочі. За словами експерта Інни Сало, після новорічних свят овочі, що входять до складу борщу, можуть подорожчати. Впливати на вартість овочів можуть обсяги товарної пропозиції, платоспроможний попит, витрати на зберігання та транспортування, а також підвищені тарифи на електроенергію та ціни на пальне. Очікується, що цибуля може стати найбільш помітним учасником зростання цін, досягнувши 18 гривень за кілограм після новорічних свят, порівняно із середньою ціною 12,75 гривні до 15 листопада 2023 року. Експерти рекомендують уважно стежити за динамікою цін на продукти та планувати свої покупки відповідно до ринкової ситуації.