Найближчої осені ціни на хліб в Україні можуть зрости в межах 2-3%. На потенційне підвищення цін може вплинути кілька факторів, у тому числі якість борошна, яке використовується для виготовлення хліба.

Про це повідомляє «telegraf», посилаючись на слова віце-президента Всеукраїнської асоціації пекарів Юрія Дученка.

Експерт каже, що якість борошна, яке використовується у виробництві хліба, відіграє важливу роль. Якщо якість борошна нижче, пекарям, можливо, доведеться використовувати додаткові інгредієнти, наприклад ферментні препарати та глютен, для покращення якості хліба. Ці додаткові інгредієнти вимагають додаткових витрат, які можуть спричинити загальну собівартість хліба.

Переробка сировини нижчої якості на борошно може вимагати додаткових технологічних коригувань, що ще більше збільшити собівартість продукції.

"Це додаткові витрати. Якщо борошно підвищує якість, зменшується вихід маси борошна щодо обсягу сировини. Хлібопекарі вносять додаткові інгредієнти, витрати зростають. Потрібно шукати, як компенсувати", - каже Юрій Дученко.

Ситуація в енергетичному секторі та логістиці України також відіграє роль. Багато підприємств обладнали себе генераторами, щоб підготуватися до перебоїв у подачі електроенергії. Хоча генератори можуть підтримувати робочі процеси протягом обмеженого часу, їх ресурс кінцевий, а вартість електроенергії, що виробляється ними, зазвичай вище, ніж звичайної електроенергії.

Популярні новини зараз

Таку смакоту точно вигадали боги: рецепт картоплі, запеченої з куркою, маринованою в кефірі

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Тепер готую котлети тільки так: рецепт та секрети страви, про які ви не знали

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

На ціноутворення на хліб та інші продукти харчування можуть впливати різні фактори, такі як інфляція, збої в ланцюжках поставок та ринкові умови.

Важливо, що потенційне підвищення ціни хліба на 50 копійок може істотно впливати на пересічного споживача. Однак ці коригування цін необхідні підприємствам для покриття додаткових витрат, пов'язаних із підтриманням якості продукції та вирішенням енергетичних та логістичних проблем.

"Це не так критично для кінцевого споживача, але, наприклад, ціна на буханець хліба може зрости в середньому на 50 копійок", - зазначає фахівець.

Споживачі повинні стежити за ринковими тенденціями та відповідно складати бюджет, оскільки ціни на товари першої необхідності, такі як хліб, можуть коливатися залежно від багатьох факторів.

"Зараз на 80-90% галузь забезпечена генераторами, але ж це робота в аварійному режимі. Вона дозволяє підтримати робочий процес протягом 1-3 годин, але говорити про можливість стабільної масової роботи на генераторах неправильно. По-перше, їхній ресурс обмежений, - друге – вартість такої електрики в 3-4 рази вища", - додав Юрій Дученко.

Читайте також:

Дадуть 18 тисяч гривень тим, хто повертається до України: кому належить такі виплати

Ви прицмокуватимете від задоволення: рецепт запіканки з цвітної капусти з фаршем та сиром

Як за кілька секунд визначити, що вам продають м'ясо з домішками або хімією.