З моменту впровадження в життя українців норми закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" минуло вже 2,5 роки, проте, як виявилось, не всі знають чи готові дотримуватися цього правила.

І справді, з 16 січня 2021 року мовою обслуговування споживачів в Україні стала виключно державна – українська. Тобто в ресторанах, кафе, магазинах, маршрутках, СПА-центрах, дитячих студіях, на курсах англійської кожного клієнта мають обслуговувати українською, хіба відвідувач сам попросить спілкуватися з ним іншою мовою. Ось тільки цю норму підтримують не всюди.

Так, наприклад, Харків із першого дня повномасштабного вторгнення Росії в Україну перебуває під постійними ударами російських окупантів. Ще б пак, місто було і залишається однією з головних цілей росіян так само, як і столиця України, Київ. Саме тому жителям Харкова відомо краще за інших, що "російський світ" несе виключно розруху, злидні та тортури. Але, мабуть, ще не всі це зрозуміли.

Так, у Харкові знайшлася молода людина, яка принципово вирішила розмовляти російською, хоча вона працює у сфері обслуговування. Відповідне відео з'явилося у Мережі.

Черговий мовний скандал стався у закладі "Pizza Day" Полтавським шляхом, 153. Співробітник закладу Андрій навідріз відмовився розмовляти українською мовою з відвідувачем, аргументуючи це тим, "що його і так розуміють".

Клієнт: "Ви розмовлятимете зі мною українською мовою?"

Популярні новини зараз

Вдома тріщали, люди молилися: у Росії сталося одразу три серйозні землетруси

Таку смакоту точно вигадали боги: рецепт картоплі, запеченої з куркою, маринованою в кефірі

Вже навіть посол ЄС попередила: українцям треба готуватись до дуже складних часів.

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Працівник: "Це сильно треба? Ви ж розумієте мене російською. Я вас не обслуговую - ви просто забираєте і доставляєте. Я що, повинен ваш наказ виконувати?".

Клієнт: Це не наказ, а прохання.

Співробітник: "Можу перейти, якщо захочу. З вами – не хочу. На прохання можна відмовити".

Нагадаємо, що споживач, якщо його обслуговують не державною мовою, може звернутися до адміністратора або керівної посадової особи з проханням виправити ситуацію.

Можна також скласти скаргу на ім'я уповноваженої із захисту державної мови. Поскаржитись Уповноваженому можна на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, електронну адресу skarha@mova-ombudsman.gov.ua або заповнити форму на сайті Уповноваженого: mova-ombudsman.gov.ua.

От тільки порушників штрафувати одразу не будуть. Відповідно до ст. 57 Закону, якщо споживача не обслуговують державною мовою у певній установі або на сайті, омбудсмен або його представник повинен скласти акт про результати здійснення контролю, оголосити попередження та вимагати усунути порушення протягом 30 днів з дати складання акта.

У разі повторного порушення (за рік) складається протокол і тоді вже накладається штраф у розмірі від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5 100 – 6 800 грн).

Читайте також:

Будьте дуже уважні: українці виявляють у поштових скриньках платіжки за газ із російськими "сюрпризами"

Доведеться переплачувати: за що українські водії будуть віддавати додаткові гроші

Батькам розповіли, чого чекати 1 вересня і чи повернуться діти за парти