Всі знають, що хороший урожай і відсутність лінощів у літній період завжди призводить до великої кількості банок з консервацією і далеко не завжди вони знищуються за зиму повністю. І справді, у кожної господині якась кількість банок із соліннями, вареннями, огірками-помідорами та салатами переходять у розряд старожилів. Стало відомо, чи не є небезпечним це для здоров'я домочадців.

Почнемо з огірків. Є два терміни зберігання цього овочу, і вони залежать від того, як ви маринували огірки:

  • якщо закривали без пастеризації, то термін придатності продукту – трохи більше півроку;
  • якщо огірки проходили обробку, у прохолодному темному місці закочування можна зберігати два роки.

Пам'ятайте, що огірки найкраще ставити у погребі – правильна температура близько 5-6 градусів.

Якщо банку з огірками відкрили, то після зберігання залишки потрібно в холодильнику. Період зберігання – трохи більше трьох місяців.

Те саме правило поширюється і на консервовані томати.

А ось квашену капусту з бочки чи скляної банки варто з'їсти протягом півроку, не пізніше.

Популярні новини зараз

Чи варто заряджати телефон уночі? Розбираємо міфи та наслідки

Забудьте про лопату! Чому весняне перекопування шкодить вашому городу

Як квітень 2025 року змінить долі: цим знакам Зодіаку загрожує небезпека, будьте обережні

Святослав Вакарчук: музикант, воїн і мільйонер – як фронтмен "Океан Ельзи" заробив у 2024 році

Показати ще

До речі, велике значення мають умови зберігання заготовок. Оптимальний температурний режим від +2 до +18 ° С у приміщенні без сонячних променів.

Термін зберігання – трохи більше 3-х років.

Що ще слід враховувати під час зберігання домашньої консервації

Варення можна зберігати і більше трьох років.

Компоти (абрикосовий, персиковий, вишневий) та інші заготовки з кісточками не рекомендують зберігати понад 6 місяців. Справа в тому, що при тривалому зберіганні в них утворюється синильна кислота, яка для людського організму небезпечна навіть у малих дозах.

Якщо на поверхні варення з'явилася пліснява – сміливо викидаємо всю банку на сміття. Деякі господині звикли виймати ложкою верхній зіпсований шар, а решту – вживати у їжу. Так робити не можна, адже грибок має міцелій — кореневище, яким він поширюється і може прорости навіть на дно банки.

М'ясні консерви слід зберігати при температурі від 0 до +20°С та вологості – 20%. Якщо дотримано всіх норм, тушонка може зберігатися до 5 років.

Читайте також:

Ось чому здуваються та вибухають банки з консервацією: не повторюйте цю помилку

За таку консервацію вам дякуватимуть усю зиму: рецепт салату з кабачків, перцю, помідорів та цибулі з морквою.

Досить і на вино, і на консервацію: що треба посадити під виноградом для потужного врожаю

Не повторюйте цих помилок: ось чому кришки на консервації постійно здуватимуться