Всі знають, що хороший урожай і відсутність лінощів у літній період завжди призводить до великої кількості банок з консервацією і далеко не завжди вони знищуються за зиму повністю. І справді, у кожної господині якась кількість банок із соліннями, вареннями, огірками-помідорами та салатами переходять у розряд старожилів. Стало відомо, чи не є небезпечним це для здоров'я домочадців.
Почнемо з огірків. Є два терміни зберігання цього овочу, і вони залежать від того, як ви маринували огірки:
- якщо закривали без пастеризації, то термін придатності продукту – трохи більше півроку;
- якщо огірки проходили обробку, у прохолодному темному місці закочування можна зберігати два роки.
Пам'ятайте, що огірки найкраще ставити у погребі – правильна температура близько 5-6 градусів.
Якщо банку з огірками відкрили, то після зберігання залишки потрібно в холодильнику. Період зберігання – трохи більше трьох місяців.
Те саме правило поширюється і на консервовані томати.
А ось квашену капусту з бочки чи скляної банки варто з'їсти протягом півроку, не пізніше.
Польща зібралася перекрити кордон із Україною
Снігу по пояс і мінус 15: "Льодовиковий період" увірвався в Україну - погода на вихідні влаштує Апокаліпсис
Грошей потребувати не будете: знаки Зодіаку, яких Зелена Змі в 2025 році обдарує багатством
Ну хоча б тут ціни радують: у супермаркетах подешевшав цукор, але борошно взяло курс на здорожчання
До речі, велике значення мають умови зберігання заготовок. Оптимальний температурний режим від +2 до +18 ° С у приміщенні без сонячних променів.
Термін зберігання – трохи більше 3-х років.
Що ще слід враховувати під час зберігання домашньої консервації
Варення можна зберігати і більше трьох років.
Компоти (абрикосовий, персиковий, вишневий) та інші заготовки з кісточками не рекомендують зберігати понад 6 місяців. Справа в тому, що при тривалому зберіганні в них утворюється синильна кислота, яка для людського організму небезпечна навіть у малих дозах.
Якщо на поверхні варення з'явилася пліснява – сміливо викидаємо всю банку на сміття. Деякі господині звикли виймати ложкою верхній зіпсований шар, а решту – вживати у їжу. Так робити не можна, адже грибок має міцелій — кореневище, яким він поширюється і може прорости навіть на дно банки.
М'ясні консерви слід зберігати при температурі від 0 до +20°С та вологості – 20%. Якщо дотримано всіх норм, тушонка може зберігатися до 5 років.
Читайте також:
Ось чому здуваються та вибухають банки з консервацією: не повторюйте цю помилку
Досить і на вино, і на консервацію: що треба посадити під виноградом для потужного врожаю
Не повторюйте цих помилок: ось чому кришки на консервації постійно здуватимуться