Майже всі дачники вириваючи буряк або моркву з грядки, відразу відривають і викидають бадилля в компостну яму. І дарма. Останнім часом у продовольчому світі з'явився новий рух: використовувати у приготуванні все - від кореня до верхівки овочів. Виявляється, листя, зелень, стеблинки та стебла, які ми схильні викидати, повністю їстівні, і замість того, щоб утилізувати їх, ми всі повинні використовувати їх для приготування дивовижних та унікальних страв.

Стало відомо, що листова частина моркви, буряків, редиски, редьки, ріпи, брюкви за своїм хімічним складом перевершує коренеплідну, що йде в їжу. Так, в осінньому буряковому бадиллі міститься більше, ніж у коренеплоді, білків, каротину, вітаміну С та фолієвої кислоти. Бадилля моркви та молодої ріпи відрізняється високим вмістом заліза.

Наприклад, морквяну та/або бурякову зелень можна сміливо додавати в будь-який салат.

А ще бадилля можна заготовляти про запас – сушити, квасити, солити, консервувати. Наприклад, фіни квасять листя ріпи, а взимку варять з них юшку. У салати йде листя редьки і редиски; колись наші предки не гидували листям брукви.

Крім того, морквяне бадилля, як виявилося, здатне замінити половину ліків з аптечки:

  • сприяє виділенню молока у жінок, що годують;
  • підвищує жовчоутворення, тобто очищує організм від шлаків;
  • для лікування захворювань вен і судин з бадилля готується відвар: дві столові ложки подрібненого бадилля моркви залити двома склянками окропу, настояти ніч, вранці випити півсклянки, потім третину склянки вдень і третину склянки ввечері, курс лікування - три місяці;
  • при геморої потрібно заварювати бадилля моркви, пити як чай, по одній склянці на день. Курс лікування – місяць;
  • при простатиті потрібно щодня ввечері робити компреси на низ живота з розім'ятого бадилля моркви;
  • при циститі: одну столову ложку сушеного морквяного бадилля заливають однією склянкою окропу, укутати, настояти годину, випити протягом дня на два прийоми за півгодини до їди;
  • при сечокам'яній хворобі: залити одну столову ложку сушеного бадилля моркви однією склянкою окропу, настояти вісім годин, пити в теплому вигляді по чверті склянки до їди п'ять разів на день. Курс лікування – сім місяців.

А ще морквяне бадилля може значно покращити зір, і не важливо, далекозорість або короткозорість. Багатьом навіть вдається повністю позбавитися окулярів.

Лікарською рослиною вважається і бурякове бадилля. Її рекомендується вживати з метою очищення організму від токсинів та покращення роботи травної системи. Жінкам можна використовувати бадилля буряків, щоб позбутися зморшок на обличчі. Також вона допоможе зміцнити нігті та волосся. Застосовується бадилля від буряку та під час очищення шкірного покриву.

Популярні новини зараз

Прокляття "Моєї прекрасної няні": за Заворотнюк пішла ще одна легенда серіалу. Йому було лише 43

Поки Польща хоче скасувати виплати біженцям, українка їх Харкова врятувала поляку життя, історія доброго серця

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Тепер готую котлети тільки так: рецепт та секрети страви, про які ви не знали

Показати ще

Читайте також:

Природна аномалія: у Дніпрі випав град розміром із абрикос. Фото

Вам допоможе звичайна сода: ось так можна позбутися шкідників на городі. Дуже проста хитрість

Начебто з грядки: як правильно зберігати цибулю, щоб вона постійно була свіжою. Спробуйте цей спосіб