В Україні продовжують підвищуватися ціни на картоплю, а також цибулю і лише капуста трохи подешевшала.

Так, якщо вірити даним порталу Мінфін, то за останній місяць ціни на цибулю значно підвищилися – з 57,02 грн/кг до 65,50 грн/кг. При цьому кілограм синьої цибулі зріс у ціні з 56,01 грн/кг до 61,95 грн/кг.

Адже ще в січні 2023 року аналітики EastFruit попереджали про те, що навесні 2023 року ціни на цибулю в оптовій торгівлі досягнуть щонайменше $1 долара за кг.

Нинішня реальність підтверджує їхній прогноз. Ще б пак, останні три тижні оптові ціни на цибулю в Україні відновили своє зростання і до сьогоднішнього дня досягли абсолютного історичного рекорду і в місцевій валюті, і в доларах США: 48 грн і $1,31 відповідно.

важливо!

  • Попередній рекорд оптової ціни на цибулю для України було встановлено 5 травня 2019 року та становив 33 грн/кг або $1,15 долара США відповідно за курсом на цей день.

Про те, чому ціни на цибулю в Україні у 2023 році зірвалися із прив'язі, і коли вони підуть на спад, розповіли аналітики аграрного ринку.

Популярні новини зараз

Донька Олі Фреймут не соромиться обожнювати жінок привселюдно: як живе Злата в США, фото

Тепер буде зовсім важко: кого з українців позбавлять пільг на оплату комуналки

З 25 вересні діставати чоботи та шапки? Синоптикиня розповіла про погоду на наступному тижні

Потап розповів про вагітність Настя Каменських і дітей: хоче і хлопчиків, і дівчат

Показати ще

Виявляється, минулого року в Україні було зібрано менше цибулі, ніж позаминулого. До того ж, якість зібраного овоча була переважно невисокою. Через це до весни запасів власної цибулі нашій країні мало залишилося. Тому все, що зараз в Україні продається – це імпортована цибуля.

Частково його везуть із Європи. Але там він також навесні виріс у ціні. Звичайно, не так, як у нас, але вартість його досить висока.

"У самому ЄС ціни на торішню цибулю ріпчасту теж зростають. Наприклад, цього тижня ціни в Польщі досягли $0,85-1,04/кг", - каже експерт незалежної аналітичної компанії АПК-Інформ: овочі та фрукти Євген Кузін.

Можна було б вирішити проблему за рахунок імпорту з країн Середньої Азії, в яких уже повним ходом іде збирання ранньої цибулі цьогорічного врожаю. Там він уже набагато дешевший, ніж в Україні. Наприклад, у Таджикистані цибуля нового врожаю зараз коштує в сім разів дешевше, ніж в Україні. Значно нижчі за українські ціни на цибулю та в інших країнах цього регіону.

"В Україну в травні вже надійшли партії цибулі з країн Центральної Азії, а саме з Киргизстану, Казахстану та Узбекистану. З Таджикистану поки що поставок не було. Також трейдери активно імпортували цибулю з Азербайджану. Можливо, найближчим часом надійдуть перші партії ранньої цибулі з Туреччини, звідки логістика є набагато менш затратною", — каже Федір Рибалко, міжнародний консультант ФАО.

Експерти ринку кажуть, що українцям потрібно почекати якихось три тижні, після чого ціна на цибулю має трохи знизитися.

Читайте також:

Швидка закуска, яка вас здивує: рецепт паштету з насіння, гірчиці та паприки із зеленню

Недарма його називають "зворушливий": рецепт салату з курячих стегенець і крабових паличок.

Чоловіки з'їдають відразу по дві порції: рецепт запіканки з гречки, сиру та зелені