Українцям нагадали про штрафи, а також кримінальну відповідальність за використання забороненої символіки

На території України заборонено використання символіки тоталітарних режимів, зокрема георгіївські стрічки, які багато хто звик носити 9 травня. У Міністерстві внутрішніх справ нагадали українцям про чинну заборону і про відповідальність у разі її порушення. Про це йдеться в повідомленні пресслужби МВС.

У неділю, 9 травня в Україні відзначається День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Свято було затверджено у 2015 році і стало заміною Дня Перемоги. У цей день раніше носили георгіївські стрічки також нерідко використовували і іншу символіку. У МВС нагадали українцям, що на сьогоднішній день за використання символіки комуністичного і націонал-соціалістичного режиму, а також виконання гімнів СРСР, УРСР та інших союзних або автономних Радянських Республік можна понесли адміністративну і навіть кримінальну відповідальність.

Заборонена символіка. Фото: скріншот YouTube-відео

Так, за появу в публічному місці з георгіївською стрічкою можна отримати штраф від 850 до 2550 гривень. Таке покарання передбачено статтею 173-3 кодексу України Про адміністративні правопорушення. Штраф не єдине, що чекає порушників. Так, відповідно до статті 436-1 Кримінального кодексу України за виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

Варто зазначити, що 9 травня в Україні вшановують пам'ять усіх загиблих під час Другої світової війни. У зв'язку з пандемією коронавірусу на території країни діють карантинні обмеження, тому проведення масштабних акцій цього року не планується. У той же час всі бажаючі можуть покласти квіти до меморіалів загиблим і таким чином вшанувати їх пам'ять.

Раніше портал Hyser повідомляв, що в Україні 9 травня відзначають День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, що потрібно знати про свято.

Популярні новини зараз

Тепер буде зовсім важко: кого з українців позбавлять пільг на оплату комуналки

З 25 вересні діставати чоботи та шапки? Синоптикиня розповіла про погоду на наступному тижні

Грунт пухкий і буквально розсипається в пил: чим посипати землю, щоб таки отримати добрий урожай

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Також наш портал інформував, що 8 травня в Україні відзначають День пам'яті та примирення.

Нагадаємо, що в Україні вводять 17-тисячні штрафи.