У Раді придумали, як боротися з телефонними терористами

Останнім часом в Україні почастішали випадки повідомлень про псевдомінування громадських місць. Тому, 2 березня в парламенті вирішили посилити кримінальну відповідальність за свідомо неправдиву інформацію про загрозу життю людей. Деталь з'явилися на сайті Кабміну.

Йдеться про законопроєкт №3911 пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України. Вони стосуються свідомо неправдивих повідомлень про те, що безпеці громадян щось загрожує або ж повідомлення стосується заподіювання шкоди майну.

Раніше згідно зі статтею 259 Кримінального кодексу України покарання становило 2-6 років ув'язнення. Таке покарання передбачене людям, які вперше були спіймані на подачі свідомо неправдивої інформації про мінування і воно не завдало важких наслідків.

Якщо ж людину нічого цей досвід не навчив і він повторно зробити такий же вчинок, тоді він вже може провести у в'язниці від 4 до 8 років.

У законопроєкт пропонується все ж посилити покарання і підтримати рішення підвищити термін покарання за перше повідомлення про помилкове мінування від 4 до 8 років.

Дане покарання стосуватиметься тих випадків, коли повідомили про мінування критично важливих об'єктів інфраструктури, що забезпечують роботу органів державної влади та закладів охорони здоров'я.

Популярні новини зараз

Скільки тепер доведеться платити навіть за стару квартиру: що потрібно знати про нові податки

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

У Нацполіції України поділилися, що у 2020 році вони порушили 823 кримінальних справ про лжемінування. Найчастіше, повідомлення приходять на електронну пошту.

Телефон. Фото: скріншот YouTube-відео

Вони використовують програми анонімізації, тому таких громадян складно потім знайти. Також надходять повідомлення про лжемінування і телефоном. Як правило, вони відбуваються заради розваги, через образу або помсти.

Раніше портал Hyser повідомляв, що в Одесі невідомі повідомили про мінування порту, поліція затримала підозрюваного.

Також ми писали, що у Києві 24 лютого надійшло повідомлення про замінування відразу 10 ТРЦ в різних куточках столиці і одного готелю. Людей з будівель терміново евакуювали.

Нагадуємо, що також депутати пропонують карати солідним штрафом українців, якщо вони викликають без причини швидку допомогу, пожежників, поліціянтів або газову службу.