Консервація на зиму – популярний спосіб зберігання заготовок, що дозволяє зберегти максимум користі в приготовлених продуктах тривалий час.
Але не всі мають можливість зберігати закочення у підвалі чи льоху, де вони можуть простояти довше.
Як же бути тим, хто живе у квартирі та не знає, де розмістити банки з варенням, салатами, компотами та іншими консервами?
Запитали у експертів, як вибрати оптимальне місце для зберігання закаток у квартирі. Фахівці виділили чотири основні фактори, які потрібно враховувати під час вибору місця для банок.
температура
Консерви слід зберігати у прохолодному місці, де температура не перевищує 15°C. Якщо температура вища, то закочення можуть швидше закиснути, забродити або вибухнути.
Тому не варто зберігати консервацію поруч із опалювальними приладами.
"Я кликав дев’ятьох, а поїхала лише одна": Positiff розкрив, чому зірки бояться фронту
3 знаки Зодіаку, яким доведеться зробити доленосний вибір до кінця 2025 року
Феєрверк з космосу: вибух чорної діри люди зможуть побачити з Землі вже найближчим часом
Віктор Павлік вперше розкрив, як спілкується з покійним сином: зворушлива традиція на кладовищі
Вологість
Закочення слід зберігати в місцях, де вологість повітря не перевищує 60%. Якщо вона буде вищою, то заготовки можуть покритися пліснявою.
Тому не зберігайте їх у ванній та у місцях з поганою вентиляцією.
світ
Заходи люблять темряву, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Якщо світло надто яскраве, то консерви можуть втратити колір, вітаміни та окислитися.
А тому не ставте банки на підвіконня, відкриті полиці та у місця зі штучним освітленням.
повітря
Будь-яка консервація вимагає зберігання у місцях, де є хороша вентиляція.
Якщо повітря надто задушливе, то консерви можуть придбати неприємні запах і смак. Тому не ставте банки у гардероб, шафу з одягом.
Найкращі місця для зберігання закаток у квартирі
Нижні шафи на кухні – зручне місце, де консерви будуть захищені від світла, тепла та вологи. Однак потрібно стежити, щоб шафи були чистими, сухими та добре провітрюваними.
Шафа в спальні - це просторе і темне місце, де консерви зберігатимуть свою температуру і вологість. Але також потрібно переконатися, що шафа не переповнена одягом, взуттям або іншими речами, які можуть пошкодити банки або передати їм запах.
Кладова – зазвичай це невеликі приміщення без вікон із гарною вентиляцією та достатнім простором. Але також потрібно стежити, щоб комора була чистою та сухою.
Балкон або лоджія підійдуть для зберігання закаток у тому випадку, якщо вони утеплені та засклені. У балконних шафах консерви отримають достатньо повітря, але не піддаватимуться сильним перепадам температури та вологості.
Читайте також:
Перевірте свою консервацію: які банки суворо заборонено перевертати. Не повторюйте цю помилку
Банки простоять більше року: як зберігати консервацію, якщо у вас немає льоху