Усі погодяться, що дріжджове тісто – це чудова основа для приготування пиріжків, піци та інших виробів. Ось тільки кожна господиня знає, що приготувати смачну випічку не вийде, якщо тісто не підніметься. Щоб такого не відбувалося, слід з'ясувати причини і знати способи виправлення ситуації.
Отже, існують правила, які порушувати не можна, інакше замість пишної булочки вийде плоский млинець.
- Дріжджі
Важливо стежити за терміном придатності цього продукту та дотримуватись умов його зберігання. Пам'ятайте, що відкриту пачку сухих дріжджів можна зберігати при температурі від +3 до +5 ° C до 7 днів, а живих до 12 днів і не більше 24 годин у теплі. Якщо ви використовували прострочені дріжджі, то заміс не вийде – доведеться все виливати та робити заново.
- Борошно
Для того щоб випічка вийшла саме такою, як ви планували, потрібно використовувати тільки пшеничне борошно - воно для дріжджів підходить краще за інших. По-перше, борошно перед додаванням до дріжджів потрібно зберігати в кімнаті, щоб продукт був відповідної температури. По-друге, обов'язково просівати – так тісто виявиться повітряним.
- Вершкове масло
Його перед використанням важливо дістати з холодильника - холодна олія "придушить" тісто, і воно не підніметься. Якщо рецепт вимагає розтопити продукт, після цієї процедури обов'язково його остудіть.
- Цукор
Деякі господині знають, що якщо переборщити із цукром, то опара не підніметься. Оптимальна пропорція – 5% цукру на загальну масу тіста. Занадто велика кількість солодкого продукту завадить опарі піднятися.
У Софії Ротару з'явилися термінові справи в Москві: планує отримати щонайменше 500 тис. доларів
Огірки будуть ніжними та смачними: як молоко допоможе отримати ідеальний урожай
Гідна страва для новорічного столу: рецепт салату "Сніжок" з куркою та кукурудзою, щоб хоч десь був сніг
Син Віктора Павліка заробляє гроші в 3 роки: Катя Репяхова розповіла, що робить
- Сіль
Цей компонент важливо додавати в самому кінці - на відміну від цукру, сіль нейтралізує роботу дріжджів, тому якщо ви порушите правило і посолите тісто в середині процесу, швидше за все, воно "упаде".
Опара повинна бродити при температурі 28-30 градусів від 3 до 3,5 годин, до максимального підйому. Під час бродіння на поверхні опари з'являються бульбашки, що лопаються, з вуглекислим газом. Як тільки опара почне осідати, на ній слід місити тісто.
Ще один варіант, як підняти дріжджове тісто:
- налити в каструлю окріп;
- укрити рушником;
- на неї поставити посуд із тестом;
- обернути рушником.
Така водяна баня допоможе відрегулювати рівень вологи, що позитивно позначиться на дії дріжджів - вони активізуватимуться, а тісто - підніматися. Також можете просто укутати ємність з опарою рушником і поставити на плиту поруч із включеною конфоркою, але в такому випадку чекати доведеться трохи довше, проте потрібний ефект ви все одно отримаєте.
Читайте також:
На другий день вже нічого не залишиться: рецепт апетитних дріжджових пиріжків із куркою на молоці
Ви їстимете відразу по 5 штук поспіль: рецепт пиріжків з картопляного дріжджового тіста. Це щось
Солодкі та з хрусткою скоринкою: рецепт яблук, запечених у дріжджовому тісті. Робляться у духовці
Захочеться з'їсти три порції: рецепт бездріжджового пирога на сметані