Перестановка шин – найважливіше завдання технічного обслуговування, що допомагає продовжити термін служби шин та забезпечує рівномірне зношування. Підходящий метод обертання шин залежить від різних факторів, у тому числі від того, чи має ваш автомобіль спрямовані чи ненаправлені шини, а також чи є він передньопривідним, задньопривідним або повнопривідним.

Для автомобілів із спрямованими шинами:

Спрямовані шини мають односпрямований рисунок протектора, призначений для обертання у певному напрямку. Знайдіть стрілку та напис «КРУТАННЯ» на боковині шини, що вказує правильний напрямок обертання.

Щоб змінити спрямовані шини, поміняйте місцями переднє праве колесо із заднім правим колесом, а переднє ліве колесо із заднім лівим колесом.

Для автомобілів з ненаправленими шинами:

Ненаправлені шини мають рисунок протектора, який визначає конкретного напрями обертання, що дозволяє встановлювати в будь-якому напрямі.

Популярні новини зараз

Це просто блаженство під картоплю: рецепт маринованого малосольного оселедця по-голландськи - це потрібно спробувати

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Скільки тепер доведеться платити навіть за стару квартиру: що потрібно знати про нові податки

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Для задньопривідних автомобілів перемістіть передні колеса на протилежні сторони задньої осі, тобто переднє ліве стане заднім правим, а переднє праве стане заднім лівим. Задні колеса залишаються дома.

Для передньопривідних автомобілів виконайте зворотний процес. Перемістіть задні шини на протилежні сторони передньої осі та встановіть передні шини на задню вісь, не змінюючи сторін.

Для автомобілів з асиметричними шинами :

Асиметричні шини мають різний рисунок протектора всередині та зовні, різну товщину боковин та структуру корду.

Повертайте асиметричні шини навхрест: пересуньте ліве переднє та праве заднє колеса, а праве переднє та ліве заднє поміняються місцями. Переконайтеся, що написи "Зовні" після повороту правильно орієнтовані ззовні.

Для повнопривідних автомобілів:

Незважаючи на поширені помилки, повнопривідні автомобілі зношують шини не більш рівномірно через відмінності у розподілі потужності.

Змінюйте шини на автомобілі з повним приводом, дотримуючись тих же рекомендацій, що й для автомобілів з переднім або заднім приводом, залежно від типу шин (спрямовані або неспрямовані).

Правильна ротація шин допомагає оптимізувати термін служби шин та забезпечує гарний робочий стан усіх чотирьох коліс, що сприяє підвищенню безпеки та продуктивності автомобіля. Завжди звертайтеся до посібника з експлуатації вашого автомобіля за конкретними рекомендаціями щодо перемикання.

Читайте також:

Тепер це набагато зручніше: Укрзалізниця розповіла про рейси до Львова. Що потрібно знати пасажирам

Рецепт ситного та здорового сніданку на кожен день: як приготувати в духовці яйце в хлібі з шинкою

Так робили за старих часів: для чого при варінні м'яса наші бабусі клали порожню чарку в каструлю