Сидерати – це спеціальні культури, які садять, щоб відновити ґрунт. Коли сидерати ростуть, вони захищають ґрунт від бур'янів, насичують мікроелементами, відлякують шкідників.

Звичайно, ці культури - найкраще, що можна висадити восени, адже саме в цей період городники займаються відновленням ґрунту. Робіть це обов'язково, щоб урожай наступного сезону радував ще більше.

Город

Але як правильно це робити? Звичайно, в інтернеті ви можете знайти багато порад щодо найкращих сдератів, але така велика кількість ідей може тільки заплутати. Ми зібрали для вас список того, що ви можете поїяти і не збитися з пантелику.

Злакові

Добре насичують ґрунт азотом, калієм, фосфором, а також білком, добре рихлять ґрунт, відлякують нематоду та глушать бур'яни. Висівати ячмінь, овес, жито та пшеницю рекомендується там, де плануєте в майбутньому вирощувати пасльонові, гарбузи та кабачки.

Бобові

Це люпин і конюшина, люцерна і вика, горох і сочевиця, буркун. Вони насичують ґрунт азотом, фосфором, розпушують його, покращують волого- та повітропроникність, протистоять зростанню бур'янів. Після них добре ростуть коренеплоди, пасльонові, капуста, кабачки, гарбуз та зелень.

Популярні новини зараз

Вперше за 20 років: Нацбанк увів в обіг нові гривні - який номінал і як вони виглядають

Здоров'я просто богатирське та хвороби не загрожують: 4 знаки Зодіаку, яким не страшний сезон грипу

"Поблажкам" кінець: ТЦК поставили українців перед фактом, якщо ні – розшук та штраф

Софія Ротару у розпал війни показала жінку, яка змінила все

Показати ще

Сидерати на городі, зображення з вільних джерел

Хрестоцвіті

Гірчицю, ріпак, олійну редьку, сою та суріпку висівають з метою насичення ґрунту калієм та фосфором. Рослини проженуть нематоду та дротяника. Після них висаджують пасльонові, коренеплоди, огірки та кабачки, зелень, але капусту та інші хрестоцвіті після них висаджувати не радять.

Гречка

Росте швидко. Після неї грунт насичується калієм та фосфором, стає пухким та нормалізується кислотність. Особливих вимог щодо сівозміни гречка не має.

Фацелія

Фацелія є універсальним сидератом. Після неї висаджують будь-які овочі. У неї розвинене коріння та пишна зелень. Вона насичує ґрунт усіма необхідними поживними речовинами, покращує її структуру, відлякує багатьох шкідників і не дозволяє рости бур'янам. А в ряді випадків висівають кілька видів сидератів одразу з різних груп.

Город, зображення з вільних джерел

Читайте також:

Не чекайте весни: які рослини потрібно висадити на ділянці до середини жовтня.

Чому не можна обрізати полуницю восени: ви самі позбавили себе врожаю.