Якщо раніше було багато людей, які збирали борги по комуналці. то зараз їх побільшало, адже через повномашстабну війну деякі залишилися без доходів, а ціни на все зросли суттєво.

Звичайно, багатьох українців цікавить питання, чи можливе списання боргів із комуналки в період війни. Про це у коментарі РБК Україна розповів помічник адвоката Ілля Колесник. Спойлер: наше законодавство недосконале з цього приводу.

Комуналка

В українському законодавстві наразі відсутні норми, що передбачають автоматичне списання комунальних боргів для всіх категорій споживачів.

Донедавна діяли обмеження, запроваджені Постановою Кабінету Міністрів України №206 від 5 березня 2022 року. Ці заходи включали заборону на стягнення боргів за комунальні послуги, що виникли після 24 лютого 2022 року, для мешканців територій, де велися бойові дії та тимчасово окуповані території. Крім того, було запроваджено заборону нарахування штрафів, пені та інших санкцій на борги населення за комунальні послуги, а також на відключення комунальних послуг за несплату.

Проте ситуація змінилася 29 грудня 2023 року, коли Постановою Кабміну №1405 цей мораторій було скасовано. Єдиним винятком залишаються тимчасово окуповані території та території, де ведуться бойові дії.

Популярні новини зараз

Це як "Пісня про Червоний Ніл": який знак вам відповідає згідно з давньоєгипетською астрологією

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Дональд Трамп розповів, як закінчить війну в Україні та коли: через 53 дні все зміниться

Україну доведеться перетворити на "спецзону": що у Трампа розповіли про закінчення війни

Показати ще

Комуналка