Хоча генетика має вплив на волосся, однак це не виключає правильного догляду за ним, адже на його стан впливає багато чинників. Це особливості харчування, стрес, екологія, частота використання термоприладів, фарбування й завивки, якість води. Механічний і хімічний вплив призводить до пошкодження волосся, його ламкості, сухості й посіченості. Виправити ситуацію можна за допомогою правильного підходу у виборі продукції та засобів для інтенсивного догляду. Це сироватки, олійки, маски для волосся.

Структура волосся й правильний вибір засобів

Структура волосся з високою пористістю вирізняється великими проміжками у шарі кутикули, тому воно дуже добре вбирає вологу, але не може її утримувати. Із цієї причини зволожувальні продукти не можуть забезпечити очікуваного результату. Тому для волосся середньої, високої пористості варто використовувати саме олії або доглядальні засоби з ними у складі. Зверніть увагу на продукти з олією вечірньої примули, чорного кмину, арганії та зародків пшениці, мигдалю, макадамії, авокадо, кокоса, жожоба, оливи. Для волосся з високою пористістю можна вибирати засоби на основі кератину, рослинного протеїну.

Для волосся з низькою пористістю характерні щільно закриті кутикули, що заважає поглинанню вологи й живильних компонентів, які залишаються на поверхні, що може призводити до ламкості. Також у цьому випадку може спостерігатися підвищений рівень білка, тому косметика на основі протеїнів лише погіршить ситуацію. Замість неї вибирайте зволожувальні засоби.

Програма догляду

  1. Старайтеся мити голову кожні два-три дні, використовуючи засоби без сульфатів, які змивають природний захисний ліпідний шар.
  2. Після очищення обов’язково застосовуйте кондиціонер для відновлення, зміцнення волосся. Раз на тиждень використовуйте маски для інтенсивного догляду.
  3. Додайте до свого догляду нічні сироватки, олійки для кінчиків волосся, термозахисні засоби, щоб забезпечити регенерацію, зміцнення, зменшити шкідливий вплив на волосся.
  4. Для оновлювальної дії також корисно застосовувати делікатний скраб для шкіри голови.

Важливі деталі для помітного результату

  • У виборі очищувальних і доглядальних засобів віддавайте перевагу складу без сульфатів, силіконів, парабенів, мінеральних масел.
  • Використовуйте косметичну олійку для посіченого волосся, а також не забувайте про регулярне підстригання раз на 2–3 місяці.
  • Для розплутування волосся або розчісування після миття вибирайте дерев’яні гребінці або силіконові щіточки.
  • Щоб уникнути пошкодження волосся під час розчісування, а також запобігти сухості, використовуйте незмивні доглядальні засоби.

Корисні продукти для ослабленого волосся

Особливості харчування можуть спричинити погіршення стану волосся, його тьмяність, сухість, ослаблення, тому важливо, щоб у вашому раціоні була достатня кількість поживних речовин. Це білок і жирні кислоти омега-3, цинк, залізо, а також вітаміни, як-от біотин, ретинол, токоферол. Також важливо стежити за споживанням достатньої кількості рідини.