Всі українці знають, що вміло приготовлена ​​ковбаса - це такий самий делікатес, як справжня пастрома, копчений по-каталонськи окіст або курча табака. Втім, сьогодні на ринку більшість неякісних ковбас, багато з яких складаються виключно із сої, крохмалю та інших замінників.

Саме з цієї причини експерти радять уважно вивчати склад ковбасного виробу: там має вказуватись загальна кількість м'ясної сировини у відсотках та вид використаного м'яса (свинина, яловичина, птиця тощо).

Так, варто знати, що в залежності від виду та сорту ковбасного виробу, варіюється і кількість вмісту м'ясної сировини:

  • у ковбасах сирокопчених та сиров'ялених вищого та першого сортів — 100%;
  • у варено-копчених вищого ґатунку — 100 %, першого ґатунку — 85 %, другого ґатунку — 75 %;
  • у напівкопчених ковбасах вищого ґатунку — 100 %, першого та другого ґатунку — 85% та 75% відповідно;
  • у варених ковбасах, сосисках, сардельках, м'ясних хлібах вищого ґатунку – 100 %, першого ґатунку – 70 %, другого ґатунку – 60 %, третього ґатунку – 50 % (субпродукти);
  • у смажених ковбасах вищого гатунку – 100%, першого – 85%.

При цьому варто згадати, що за сучасними стандартами поняття сортності практично зникло з класифікації ковбас. Збереглося воно лише для ковбас із м'яса птиці.

Нині частіше використовується поняття категорія, що вказує на відсотковий вміст м'язової тканини в ковбасі (без жиру, сполучної тканини і кісток).

  • Категорія А - понад 60% м'язової тканини.
  • Категорія Б - від 40 до 60%.
  • Категорія Б — від 20 до 40%.
  • Категорія D — від 5 до 20%.

Варено-копчені та сирокопчені ковбаси класифікуються лише за двома першими категоріями, напівкопчені — від А до В. Усі категорії є у ​​варених ковбас, крім ліверних. У них лише три категорії та інші показники за вмістом м'язової тканини.

Популярні новини зараз

Тепер буде легше: графіки відключення світла 23 листопада – Укренерго потішило українців

Масштабне позбавлення пенсій у грудні: ПФУ поставив жорсткі вимоги

Якщо ви досить розумні, то ви зробите це: навіщо садівники обв'язують дерева колготками

Огірки будуть ніжними та смачними: як молоко допоможе отримати ідеальний урожай

Показати ще

Звичайно ж, рекомендується при покупці м'ясних і ковбасних виробів орієнтуватися насамперед на ті продукти, в яких основний компонент — м'ясо, а не жир, крохмаль або хімічні домішки.

Читайте також:

На такому тільки молодят возити: у Києві засікли рідкісний кабріолет BMW яскравого кольору. Фото

Кінці у воду: Віра Брежнєва разом із чоловіком продають свою нерухомість у Росії

Два тижні до початку кінця: астролог розповів, який весняний сюрприз готують ЗСУ для Путіна.

Ховайте гроші за кишенями: важливе свято 1 березня. Що категорично заборонено церквою робити цього дня