Всі українці знають, що вміло приготовлена ковбаса - це такий самий делікатес, як справжня пастрома, копчений по-каталонськи окіст або курча табака. Втім, сьогодні на ринку більшість неякісних ковбас, багато з яких складаються виключно із сої, крохмалю та інших замінників.
Саме з цієї причини експерти радять уважно вивчати склад ковбасного виробу: там має вказуватись загальна кількість м'ясної сировини у відсотках та вид використаного м'яса (свинина, яловичина, птиця тощо).
Так, варто знати, що в залежності від виду та сорту ковбасного виробу, варіюється і кількість вмісту м'ясної сировини:
- у ковбасах сирокопчених та сиров'ялених вищого та першого сортів — 100%;
- у варено-копчених вищого ґатунку — 100 %, першого ґатунку — 85 %, другого ґатунку — 75 %;
- у напівкопчених ковбасах вищого ґатунку — 100 %, першого та другого ґатунку — 85% та 75% відповідно;
- у варених ковбасах, сосисках, сардельках, м'ясних хлібах вищого ґатунку – 100 %, першого ґатунку – 70 %, другого ґатунку – 60 %, третього ґатунку – 50 % (субпродукти);
- у смажених ковбасах вищого гатунку – 100%, першого – 85%.
При цьому варто згадати, що за сучасними стандартами поняття сортності практично зникло з класифікації ковбас. Збереглося воно лише для ковбас із м'яса птиці.
Нині частіше використовується поняття категорія, що вказує на відсотковий вміст м'язової тканини в ковбасі (без жиру, сполучної тканини і кісток).
- Категорія А - понад 60% м'язової тканини.
- Категорія Б - від 40 до 60%.
- Категорія Б — від 20 до 40%.
- Категорія D — від 5 до 20%.
Варено-копчені та сирокопчені ковбаси класифікуються лише за двома першими категоріями, напівкопчені — від А до В. Усі категорії є у варених ковбас, крім ліверних. У них лише три категорії та інші показники за вмістом м'язової тканини.
Тепер буде легше: графіки відключення світла 23 листопада – Укренерго потішило українців
Масштабне позбавлення пенсій у грудні: ПФУ поставив жорсткі вимоги
Якщо ви досить розумні, то ви зробите це: навіщо садівники обв'язують дерева колготками
Огірки будуть ніжними та смачними: як молоко допоможе отримати ідеальний урожай
Звичайно ж, рекомендується при покупці м'ясних і ковбасних виробів орієнтуватися насамперед на ті продукти, в яких основний компонент — м'ясо, а не жир, крохмаль або хімічні домішки.
Читайте також:
На такому тільки молодят возити: у Києві засікли рідкісний кабріолет BMW яскравого кольору. Фото
Кінці у воду: Віра Брежнєва разом із чоловіком продають свою нерухомість у Росії
Два тижні до початку кінця: астролог розповів, який весняний сюрприз готують ЗСУ для Путіна.