Багато хто здивується, але цей рецепт був дуже популярним у наших пращурів на Полтавщині, де спеціально чекали перших холодів, щоб зібрати калину, бо тоді трішки знижувалася її характерна гіркота. Повірте, вас чекає щось дійсно оригінальне та нове.

Для дріжджового тіста:

  • 400 г борошна ;
  • 15 г пресованих дріжджів ;
  • 250 мл молока 2,5%;
  • 30 г цукру ;
  • 1 яйце (+ 1 для змащування) ;
  • 50 мл соняшникової олії ;
  • дрібка солі .

Для начинки: 

  • 200 г калини ;
  • 100 г цукру; 
  • 10 г ванільного цукру; 
  • ½ лимона (цедра).

Увага! Для приготування начинки потрібні цілі ягоди калини, тому беріть свіжі на гілочках чи заморожені. Останні дістаньте одразу, як почнете замішувати тісто, щоб вони встигнули розморозитися.

Для того, аби замісити тісто потрібно нагріти молоко максимум до 30 градусів. Воно має бути кімнатної температури. В миску покришіть 15 г пресованих дріжджів, додайте 30 г цукру, дрібку солі та влийте молоко. Для тіста треба нагріти молоко до кімнатної температури, тому завчасно вийміть його з холодильника. Перемішайте віничком, щоб всі інгредієнти розчинилися.

Вбийте одне яйце та поступово вливайте 50 мл соняшникової олії, постійно перемішуючи. Додавайте борошно порціями. Всього 400 г. Замісіть м’яке тісто та перекладіть в ємність. накрийте його рушником та залиште підходити на 40-50 хвилин в теплому місці без протягів.
Зробіть начинку. Помийте калину на гілочках, а потім обірвіть. Нам потрібно 200 г. Викладіть ягоди на паперовий рушник, щоб увібралася зайва волога, потом перекладіть в миску, додайте 100 г звичайного і 10 г ванільного цукру  та натріть цедру ½ лимона. Обережно перемішайте, щоб ягоди залишилися цілими.
Тісто обімніть, розкачайте в джгут та поріжте на однакові частини. Кожну розкачайте качалкою в кружальце, додайте 1-1,5 ст. л. начинки та сформуйте пиріжечки.
Викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером та кожен змастіть взбитим яйцем за допомогою кулінарного пензлика. Ставте запікатися на 30-35 хвилин за температури 180 градусів.