Мед має особливі бактерицидні властивості, так що зіпсувати його дуже складно. Але часто люди помічають зміни за кольором, текстурою або консистенцією, особливо це стосується меду, який довго зберігається в коморі.

Читайте в нашому матеріалі, як визначити, чи зіпсувався мед, чи це просто текстурні зміни продукту.

Якщо мед запечатаний і добре зберігається, він зазвичай не зіпсується. Але може статися так, що багато активних компонентів згодом стануть менш виразними, а корисні речовини будуть не такими багатими на поживні, як у свіжому меді.

Буває так, що зовнішній вигляд меду не змінився, але за його запаху відчувається кислуватий присмак. Так трапляється, якщо нектар рослини, з якої бджоли видобули мед, має кислуватий присмак. А може бути і так, що метаболіти в меді збільшуються, і в цей час мед може почати бродити і псуватися. Він не буде кислим після пропарювання в каструлі, але висока температура також руйнує активні речовини, тому його можна використовувати тільки як приправу, оскільки лікувальних властивостей мед буде позбавлений. Можна також використовувати такий мед у косметичних цілях.

Можливо і так, що на поверхні меду утворюється піна, і він починає пахнути кислим вином. Це означає, що мед забродив і споживати його як їжу більше не можна.

Подібна історія може бути з медом, у якому утворилися пластів'єподібні кристали. Це теж зіпсований мед, їсти його не слід.

Популярні новини зараз

Як правильно посадити півонії восени, щоб вони пишно цвіли, а бутони були розміром з м'яч

Дональд Трамп розповів, як закінчить війну в Україні та коли: через 53 дні все зміниться

Потап закордоном похваливася новим життям в обіймах зірки "Відчайдушні домогосподарки": "Попереду чудові часи"

Огірки будуть до сильних заморозків незважаючи ні на що: чим підгодувати овоч для продовження плодоношення

Показати ще

Читайте також: