Важко уявити святкування Різдва чи Великодня без справжнього українського холодця, який споконвіку готували наші предки на сімейні застілля.
Справжній м'ясний холодець готується без використання желатину, а виключно на бульйоні наваристому, при цьому м'ясо для бульйону повинно бути досить жирним. Крім того, обов'язково використовувати кістки, в яких містяться необхідні для застигання в'язкі речовини.
Складові:
- домашній півень (можна і курка) 2-3-річного віку;
- свиняча ніжка;
- яловича кермо.
Холодець можна готувати і з якогось одного виду м'яса, але найсмачніший вийде з перерахованих вище продуктів.
Цілу тушку півня потрібно ретельно вимити, видалити легені, нирки, селезінку, прибрати жир, голову та лапи, свинячу ногу ретельно пошкребти ножем, вимити. Яловичу голяшку вимити і все м'ясо покласти у велику каструлю або глибоку миску, залити холодною водою.
М'ясо повинне відмокати протягом доби, воду слід міняти тричі.
Огірки будуть ніжними та смачними: як молоко допоможе отримати ідеальний урожай
Гідна страва для новорічного столу: рецепт салату "Сніжок" з куркою та кукурудзою, щоб хоч десь був сніг
Ну хоча б тут ціни радують: у супермаркетах подешевшав цукор, але борошно взяло курс на здорожчання
Віра Брежнєва одразу після потяга несподівано опинилася у Києві: українці шоковані
Потім сировину щільно укладаємо в каструлю, в якій холодець варитиметься. Води потрібно залити стільки, щоби вона ледве покрила м'ясо, і поставити на сильний вогонь.
Важливо! Доливати воду до бульйону не можна, тому заздалегідь залийте м'ясо великою кількістю води.
Після закипання потрібно зменшити вогонь під каструлею до мінімального та ретельно зібрати "шум". Коли ця технологічна операція виконана, у бульйон потрібно покласти дві великі цибулини в лушпинні та пару солоних (не маринованих!) огірків.
Холодець потрібно варити з прочиненою кришкою близько 4-5 годин на найменшому вогні. Якщо на поверхні бульйону утворюватиметься багато жиру, то його потрібно акуратно зібрати ложкою (його також можна використовувати в приготуванні інших страв).
За 5-10 хвилин до закінчення варіння в холодець кладемо:
- запашний перець горошком - 10 грам,
- лавровий лист – 5-6 штук,
- часник – 4-5 зубків,
- сіль за смаком.
Холодець повинен охолонути до температури приблизно +50, м'ясо вийняти шумівкою, відібрати від кісток, розкласти по тарілках і залити бульйоном процідженим через дрібне ситечко. Остудити до кімнатної температури та поставити в холодильник.
До холодця подають тертий хрін із буряковим квасом або свіжу гірчицю.
Читайте також:
Сім'я буде в захваті: як приготувати картопляну запіканку з фаршем та грибами. Рецепт
Стародавній секрет розкритий: чому жінкам необхідно їсти рибу
Даша Астаф'єва показала, як без одягу заманює карася на рибалці: на таке клюне навіть сом
"Та там же все видно!": Емілі Ратаковскі у рибальській сітці без білизни прийшла на вечірку. Фото