Сьогодні, 13 листопада, православні віруючі вшановують пам'ять преподобних Спиридона та Никодима. Святі жили у 12 столітті в Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря, і протягом 30 років виконували свою слухняність — пекли просфори.

Докладніше про цей день інформує ТСН.

Святі жили і працювали у суворому покаянні, супроводжуючи свою працю невпинною молитвою та співом псалмів. Одного разу сталося диво - піч загорілася, але святі змогли загасити вогонь, залишившись неушкодженими. Тому після цього їх особливо стали шанувати пожежники, які вважали преподобних своїми покровителями.

Народні прикмети 13 листопада

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде ясна, то буде йти дощ.

Якщо голосно цвірінькають горобці – до тепла. Не чути гороб'ячого цвірінькання - незабаром настануть стійкі холоди.

Потрібно обов'язкове у цей день страву з курятини – на щастя.

Популярні новини зараз

"Тисяча Зеленського": скільки українців отримають і чи вистачить на всіх грошей

Якщо ви досить розумні, то ви зробите це: навіщо садівники обв'язують дерева колготками

Гідна страва для новорічного столу: рецепт салату "Сніжок" з куркою та кукурудзою, щоб хоч десь був сніг

У вас є 3 дні, а потім штраф: в Україні оновили правила мобілізації, що потрібно знати після отримання повістки

Показати ще

Що заборонено робити 13 листопада

Необхідно постаратися ні з ким не сваритися і не входити в конфлікти, адже цього дня вашому ворогові найлегше вам наврочити.

Не треба спілкуватися з незнайомцями і вступати з ними в суперечку – 13 листопада дуже легко пристріт вчинити.

Традиції 13 листопада

У давнину в цей час треба було переводити курей у зимові куточки, а також поважати старих та слабких, відбирати птаха на забій. Готували різні страви з курятини: запечену чи фаршировану курку, котлети з курячого фаршу, курники — пироги з начинкою з курячого м'яса.

Читайте також: