Робити домашній сир дуже легко і просто, а виходить він набагато смачніший за магазинний! І точно не дорожче...
Увага! Для приготування сиру з молока потрібне домашнє (сільське) молоко. Чим воно жирніше, тим, відповідно, жирнішим вийде сир.
До речі, молоко має скисати за кімнатної температури, а не в холодильнику. Влітку молоко може скиснути протягом дня, взимку процес може зайняти 2 дні.
Зазвичай з 3-літрової банки домашнього молока виходить 700-900 г сиру і півлітра сметани.
Нагрівати скисло молоко краще в каструлі з алюмінію або нержавіючої сталі з товстим дном. Емальований посуд не підійде: у ньому все може пригоріти.
Отже, ставимо каструлю з кислим молоком на плиту та підігріваємо його, але не доводимо до кипіння. Сир сам почне відшаровуватися від сироватки. Каструлю відставляємо, вміст відкидаємо в сито або марлю, даємо час сиру відстоятися, поки сироватка не відокремиться повністю.
Серпень-2025 під знаком змін: хто зустріне кохання, а хто переможе свої страхи – гороскоп для всіх знаків Зодіаку
Потап повертається ддо України: чоловік Насті Каменських "забив стрілку" у самому серці Києва
Лесю Нікітюк "зловили" на вечірці після народження сина: "Вдома мене чекають. Аж плачуть"
Пенсія в 60 - не для всіх: що зміниться вже з 2026 року та кого це торкнеться
Після того, як сир охолонув, його викладають на друшляк, застелений кількома шарами марлі. Під друшляк ставиться каструля або будь-яка інша ємність, щоб туди стікала сироватка.
Якщо залишити сир у друшляку на пару годин або навіть менше, то він вийде вологим.
Читайте також:
Як приготувати українську страву «Гартаначка». Рецепт