Робити домашній сир дуже легко і просто, а виходить він набагато смачніший за магазинний! І точно не дорожче...
Увага! Для приготування сиру з молока потрібне домашнє (сільське) молоко. Чим воно жирніше, тим, відповідно, жирнішим вийде сир.
До речі, молоко має скисати за кімнатної температури, а не в холодильнику. Влітку молоко може скиснути протягом дня, взимку процес може зайняти 2 дні.
Зазвичай з 3-літрової банки домашнього молока виходить 700-900 г сиру і півлітра сметани.
Нагрівати скисло молоко краще в каструлі з алюмінію або нержавіючої сталі з товстим дном. Емальований посуд не підійде: у ньому все може пригоріти.
Отже, ставимо каструлю з кислим молоком на плиту та підігріваємо його, але не доводимо до кипіння. Сир сам почне відшаровуватися від сироватки. Каструлю відставляємо, вміст відкидаємо в сито або марлю, даємо час сиру відстоятися, поки сироватка не відокремиться повністю.
Чекає на Україну вже у 2026 році: екстрасенс зробила несподіване пророцтво
Всесвіт шле вам таємні підказки: які знаки долі отримує кожен знак Зодіаку прямо зараз
Рослини-довгожителі: що можна вирощувати на одному місці роками та отримувати врожай
Ця дрібна жадібність водіїв вбиває двигун: як економія у 200 гривень обертається ремонтом на 150 тисяч
Після того, як сир охолонув, його викладають на друшляк, застелений кількома шарами марлі. Під друшляк ставиться каструля або будь-яка інша ємність, щоб туди стікала сироватка.
Якщо залишити сир у друшляку на пару годин або навіть менше, то він вийде вологим.
Читайте також:
Як приготувати українську страву «Гартаначка». Рецепт