Робити домашній сир дуже легко і просто, а виходить він набагато смачніший за магазинний! І точно не дорожче...

Увага! Для приготування сиру з молока потрібне домашнє (сільське) молоко. Чим воно жирніше, тим, відповідно, жирнішим вийде сир.

До речі, молоко має скисати за кімнатної температури, а не в холодильнику. Влітку молоко може скиснути протягом дня, взимку процес може зайняти 2 дні.

Зазвичай з 3-літрової банки домашнього молока виходить 700-900 г сиру і півлітра сметани.

Нагрівати скисло молоко краще в каструлі з алюмінію або нержавіючої сталі з товстим дном. Емальований посуд не підійде: у ньому все може пригоріти.

Отже, ставимо каструлю з кислим молоком на плиту та підігріваємо його, але не доводимо до кипіння. Сир сам почне відшаровуватися від сироватки. Каструлю відставляємо, вміст відкидаємо в сито або марлю, даємо час сиру відстоятися, поки сироватка не відокремиться повністю.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам доплатять десятки тисяч гривень: інші категорії також отримають солідні гроші

Графіки відключення на 20 листопада: світла не буде по всій країні – Укренерго попередив

Скільки триватимуть графіки вимкнення світла від ДТЕК і Укренерго

Без світла ще посидимо: експерт розповів, скільки ще будуть відключення для українців

Показати ще

Після того, як сир охолонув, його викладають на друшляк, застелений кількома шарами марлі. Під друшляк ставиться каструля або будь-яка інша ємність, щоб туди стікала сироватка.

Якщо залишити сир у друшляку на пару годин або навіть менше, то він вийде вологим.

Читайте також:

Як приготувати українську страву «Гартаначка». Рецепт