Робити домашній сир дуже легко і просто, а виходить він набагато смачніший за магазинний! І точно не дорожче...
Увага! Для приготування сиру з молока потрібне домашнє (сільське) молоко. Чим воно жирніше, тим, відповідно, жирнішим вийде сир.
До речі, молоко має скисати за кімнатної температури, а не в холодильнику. Влітку молоко може скиснути протягом дня, взимку процес може зайняти 2 дні.
Зазвичай з 3-літрової банки домашнього молока виходить 700-900 г сиру і півлітра сметани.
Нагрівати скисло молоко краще в каструлі з алюмінію або нержавіючої сталі з товстим дном. Емальований посуд не підійде: у ньому все може пригоріти.
Отже, ставимо каструлю з кислим молоком на плиту та підігріваємо його, але не доводимо до кипіння. Сир сам почне відшаровуватися від сироватки. Каструлю відставляємо, вміст відкидаємо в сито або марлю, даємо час сиру відстоятися, поки сироватка не відокремиться повністю.
Тіна Кароль "підловилась" в готельному номері за цікавим заняттям: тепер це побачила вся Україна
Посадіть моркву так, і всі сусіди збігуться за порадою: секрет по-справжньому гігантських коренеплодів
Як вибратися з депресії: три простих, але реально працюючих кроки
Із цим краще не жартувати: яку молитву читають перед випіканням паски
Після того, як сир охолонув, його викладають на друшляк, застелений кількома шарами марлі. Під друшляк ставиться каструля або будь-яка інша ємність, щоб туди стікала сироватка.
Якщо залишити сир у друшляку на пару годин або навіть менше, то він вийде вологим.
Читайте також:
Як приготувати українську страву «Гартаначка». Рецепт