Картопля або бульба вже довгий час вважається королевою бойківського столу. А бульб’яні пироги (бульбляні пироги) це давня святкова страва, яку готували після збору врожаю, після 14 жовтня на Покрову.

Ще б пак, клімат та бідний ґрунт Бойківщини раніше сприяли виключно вирощуванню вівса, ячменю й жита. Пізніше ж на бойківському столі запанувала картопля, яка практично витіснила злаки, бо виявилась більш витривалою та родючою. Саме тому страв з картоплі на бойківсьому столі є дуже багато і одна з них - це картопляні варені пироги (бульбяні пироги).

Довідка: Бойківщина – етнографічний регіон на Західній Україні, який охоплює північні та південні схили Карпат. Місце з прадавньою історією, де ще можна скуштувати такі забуті українські страви, як токан і бульб'яні пироги.

Рецептом цих пирогів поділилась Оксана Клебан, що проживає у своїй садибі Дарваїв кут, в селі Старий Мізунь Долинського району.

Складники для тіста на бульбяні пироги:

  • Картопля – 1,5-2 кг
  • яйце – 1 шт.
  • крохмаль – кілька столових ложок (але якщо картопля малокрохмалиста та не зліплюється)
  • сіль

Для начинки:

Популярні новини зараз

Якщо ви досить розумні, то ви зробите це: навіщо садівники обв'язують дерева колготками

Гідна страва для новорічного столу: рецепт салату "Сніжок" з куркою та кукурудзою, щоб хоч десь був сніг

Син Віктора Павліка заробляє гроші в 3 роки: Катя Репяхова розповіла, що робить

Ну хоча б тут ціни радують: у супермаркетах подешевшав цукор, але борошно взяло курс на здорожчання

Показати ще
  • кисломолочний домашній сир – 700-800 грамів
  • сіль, перець за смаком

Засмажка для картопляних пирогів:

  • олія для смаження
  • цибуля – 3 шт.
  • Сало для шкварок – 200 грамів
  • Сметана (можна сирою додавати або можна протушкувати).

Спосіб приготування:

Частину сирої картоплі натерти, сік віджати.

Ще одну частину – відварити в мундирі, почистити і перекрутити на м'ясорубці.

Водичку з картоплі додати у кип'яток – там будуть варитися пиріжки.

Змішати між собою дві отримані маси, перем'яти руками.

Додати сире яйце і посолити.

Сир посолити і поперчити.

Сформувати пироги: в долоню взяти картопляне тісто, зробити кружечок. Прим'яти і покласти по центру столову ложку сиру, закрити.

Обваляти пироги в крохмалі.

Покласти у киплячу воду з картопляним соком. Під час приготування помішувати.

Пироги готові тоді, коли вони починають спливати на поверхню і м'які на дотик.

Цибулю та сало окремо просмажити на сковорідці - такою засмажкою зверху полити пироги.

Читайте також:

Ідеально для осені: як приготувати цибулевий суп із сухариками. Рецепт

Що починає відбуватися з тілом, коли ви повністю відмовляєтесь від м'яса