Картопля або бульба вже довгий час вважається королевою бойківського столу. А бульб’яні пироги (бульбляні пироги) це давня святкова страва, яку готували після збору врожаю, після 14 жовтня на Покрову.
Ще б пак, клімат та бідний ґрунт Бойківщини раніше сприяли виключно вирощуванню вівса, ячменю й жита. Пізніше ж на бойківському столі запанувала картопля, яка практично витіснила злаки, бо виявилась більш витривалою та родючою. Саме тому страв з картоплі на бойківсьому столі є дуже багато і одна з них - це картопляні варені пироги (бульбяні пироги).
Довідка: Бойківщина – етнографічний регіон на Західній Україні, який охоплює північні та південні схили Карпат. Місце з прадавньою історією, де ще можна скуштувати такі забуті українські страви, як токан і бульб'яні пироги.
Рецептом цих пирогів поділилась Оксана Клебан, що проживає у своїй садибі Дарваїв кут, в селі Старий Мізунь Долинського району.
Складники для тіста на бульбяні пироги:
- Картопля – 1,5-2 кг
- яйце – 1 шт.
- крохмаль – кілька столових ложок (але якщо картопля малокрохмалиста та не зліплюється)
- сіль
Для начинки:
Якщо ви досить розумні, то ви зробите це: навіщо садівники обв'язують дерева колготками
Гідна страва для новорічного столу: рецепт салату "Сніжок" з куркою та кукурудзою, щоб хоч десь був сніг
Син Віктора Павліка заробляє гроші в 3 роки: Катя Репяхова розповіла, що робить
Ну хоча б тут ціни радують: у супермаркетах подешевшав цукор, але борошно взяло курс на здорожчання
- кисломолочний домашній сир – 700-800 грамів
- сіль, перець за смаком
Засмажка для картопляних пирогів:
- олія для смаження
- цибуля – 3 шт.
- Сало для шкварок – 200 грамів
- Сметана (можна сирою додавати або можна протушкувати).
Спосіб приготування:
Частину сирої картоплі натерти, сік віджати.
Ще одну частину – відварити в мундирі, почистити і перекрутити на м'ясорубці.
Водичку з картоплі додати у кип'яток – там будуть варитися пиріжки.
Змішати між собою дві отримані маси, перем'яти руками.
Додати сире яйце і посолити.
Сир посолити і поперчити.
Сформувати пироги: в долоню взяти картопляне тісто, зробити кружечок. Прим'яти і покласти по центру столову ложку сиру, закрити.
Обваляти пироги в крохмалі.
Покласти у киплячу воду з картопляним соком. Під час приготування помішувати.
Пироги готові тоді, коли вони починають спливати на поверхню і м'які на дотик.
Цибулю та сало окремо просмажити на сковорідці - такою засмажкою зверху полити пироги.
Читайте також:
Ідеально для осені: як приготувати цибулевий суп із сухариками. Рецепт
Що починає відбуватися з тілом, коли ви повністю відмовляєтесь від м'яса