Щорічно 13 грудня православні християни відзначають церковне свято - день Андрія Первозванного.

У цей день українці люблять гадати на долю, пише "УНІАН".

Андрій був першим апостолом, якого закликав Христос. По цьому його називають Первозванним. Андрій разом зі своїм братом Петром були рибалками і жили в місті Капернаумі. Спочатку вони були учнями Іоанна Предтечі, але після появи Месії стали слідувати за ним.

У день Андрія Первозванного віруючі відправляються до церкви, щоб помолитися святому і попросити у нього благополуччя. Також в це свято прийнято ставити свічки за здоров'я рідних і близьких.

Це свято не тільки християнське, а й народне. Його ще за старих часів вважали чоловічим святом. Дівчата в цей день ворожили на судженого, а також на своє особисте життя.

У цей день в давнину палили багаття і співали пісні. Таким чином, люди вірили, що даний ритуал відганяє нечисть.

Популярні новини зараз

Почнуться серйозні запалення: чому в жодному разі не можна цілувати свійських тварин

Кожен місяць мінус 20% від пенсії: у ПФУ попередили українців про урізання виплат

Тепер і росіяни відчують війну: лише за одну ніч по Росії вдарили понад 100 безпілотників

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Показати ще

На Андрія Первозванного заборонено шити і в'язати. Також під забороною конфлікти, сварки і крики. Забороняється фізично працювати, а також пити алкогольні напої. Також до заборон відноситься проведення магічних ритуалів.

Церква вважає ворожіння магічним ритуалам і не схвалює тих, хто ворожить. З цієї причини з 12 на 13 Грудня гадати можуть лише ті, хто не вважає себе віруючим.

Андрію Первозванному можна прочитати молитву при свічках, які ви принесли з церкви.

Первозванне апостола Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Церкви послідовникові верховний, всехвальне Андрія, славимо і величаємо апостольським праці твоя, сладце поминаємо твоє благословенне до нас пришестя, ублажаємо чесна страждання твоя, яже за Христа перетерпів ти, лобызаем священні мощі твоє, шануємо святу пам'ять твою, і віримо, що Господь живий, жива ж і душа твоя і з Ним навіки пребываеши на Небеси, идеже і любиши ни тоюжде любов, еюже полюбив єси нас, коли Духом Святим прозрів єси наш іже звернення до Христа, і не точию любиши, але і молиши про нас Бога, дарма у Світлі Його вся потреби наша. Тако віруємо і тако цю нашу віру сповідуємо у храмі, іже во ім'я твоє, святий Андрію, преславно создася, идеже святі мощі твоя спочивають; віруючи ж, просимо і молимо Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, та молитвами твоїми, яже повсякчас послухає і сприймає, подасть нам вся потребная до спасіння нас грішних; так як ти абие по гласу Господа, оставль мрежи своя, неухильно йому пішов єси, сице і кийждо від нас так не шукає своїх сі, але ще до творення ближняго і про небесне званні так думає. Імуще ж тебе предстателя і молитовника про нас, сподіваємося, яко молитва моя багато може перед Господом і Спасителем нашим Ісусом Христом, йому ж личить всяка слава, честь і поклоніння з Отцем і Святим Духом на віки віків. Амінь.

Раніше Hyser писав про те, що названі важливі прикмети, які допоможуть задобрити Водяного Тигра в новорічну ніч.

Також Hyser повідомляв, що синоптики попередили про дику зиму.

Нагадаємо, що в Україні злетять ціни на улюблений сорт алкоголю.