Верховна Рада зареєструвала одночасно п'ять альтернативних законопроєктів до президентських проєктів про податкову амністію, що говорить про те, що процес прийняття буде непростим.

Так, в останніх числах лютого у парламенті були зареєстровані 4 законопроєкти, які стосуються податкової амністії та т. зв. нульового декларування, пише "Сьогодні".

У них йдеться про те, що з 1 липня 2021 року по 1 липня 2022-го в Україні має пройти одноразове декларування активів фізосіб.

У зазначений проміжок часу кожен громадянин України зможе проінформувати податкову про належні йому квартири, автомобілі, земельні ділянки, банківські рахунки та акції. Суть амністії полягає в тому, що питати про походження доходів не будуть. Але якщо за наявне у володінні майно не були сплачені податки, доведеться заплатити від 2,5 до 9%, в залежності від виду активу.

Декларування називається добровільним, проте торкнеться воно дуже багатьох. Тих, хто не задекларує своє майно, в майбутньому можуть очікувати серйозні неприємності, попереджають експерти.

У 2015 році вже була спроба провести в країні податкову амністію, проте така ідея тоді викликала різкий опір. Сперечалися про те, за яке задеклароване майно потрібно платити податки в казну, а за яке – ні.

Популярні новини зараз

Володимир Зеленський розповів, як переможе Україна: рішення мають бути ухвалені з жовтня по грудень

Путін такого не очікував: російські військові масово труяться в Україні - почався справжній мор

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Показати ще

В результаті вже до другого читання з тексту взагалі зникли практично всі згадки про одноразове декларування. Залишилося тільки одне: Кабміну доручалося до 1 березня 2015 року підготувати пропозиції, що саме і кому треба декларувати.

Так на світ з'явився закон про обов'язкове декларування майна і доходів чиновниками. А про загальне "нульове декларування" більше не згадували.

Однак пункт про "нульове декларування" був записаний у передвиборчій програмі президента Володимира Зеленського. І можна було припустити, що рано чи пізно це питання актуалізується.

Раніше Hyser писав про те, що для громадян нашої країни урядом введені нові штрафи.

Також Hyser повідомляв, що українців попередили про нові податки на міжнародні посилки.

Нагадаємо, що громадянам України дозволять задекларувати "тіньові" доходи.