У парламенті хочуть спростити правила реєстрації шлюбу

В Верховній Раді планують спростити правила реєстрації шлюбу та інші послуги, які надає РАЦС. Відповідний законопроєкт народні депутати планують розглянути на засіданні 17 березня. Що саме зміниться для українців, інформує портал obozrevatel.

На сьогоднішній день об'єднані та укрупнені територіальні громади, які були створені на базі міст обласного значення шляхом добровільного приєднання, не мають повноважень у сфері РАЦС. Для жителів колишніх сільських, селищних і міських рад це приносить великі незручності, оскільки для вирішення того чи іншого питання доводиться їхати в адміністративний центр, а це 30-40 кілометрів шляху. Крім того варто підкреслити, що оформлення деяких документів виконується не за один візит, відповідно людині потрібно витратити час і гроші просто, щоб дістатися до центру надання адміністративних послуг.

На думку авторів законопроєкту ситуація почала загострюватися після місцевих виборів минулого року, оскільки в країні відбулася ліквідація районів. Крім того на доступ українців до адмінпослуг впливає епідеміологічна ситуація в країні.

Так, у Верховній Раді планують розглянути законопроєкт, який дозволить надати хоча б базові повноваження у сфері РАЦС (реєстрація шлюбу, народження дитини, смерті) територіальним громадам, створеним на базі міст обласного значення.

До слова, за даними Мін'юсту минулого року смертність в Україні в два рази перевищила народжуваність (народилося близько 300 тисяч, а померло понад 616 тисяч осіб). Також за 2020 рік 167 тисяч пар офіційно узаконили свої стосунки.

Раніше портал Hyser інформував, що в уряді розглядають можливість введення нового виду пенсій. Зазначається, що нові виплати отримуватимуть лише деякі українці.

Популярні новини зараз

Володимир Зеленський розповів, як переможе Україна: рішення мають бути ухвалені з жовтня по грудень

З 25 вересні діставати чоботи та шапки? Синоптикиня розповіла про погоду на наступному тижні

Потап розповів про вагітність Настя Каменських і дітей: хоче і хлопчиків, і дівчат

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Показати ще

Також портал Hyser повідомляв, що в Мінсоцполітики назвали категорії громадян, які залишаться без субсидії.

Крім того портал Hyser писав, що українців змусять платити податок за своє житло. Кому і скільки доведеться заплатити.