Незабаром в Україні можуть ввести "добровільне" регулювання роздрібних цін на хліб і бутильовану соняшникову олію. Те ж саме може торкнутися і борошна.

Як повідомило видання AgroPolit.com, дана ініціатива прописана у двох проєктах меморандумів. Їх авторами є Міністерство економіки та продовольства України.

Представники міністерства вже розіслали відповідні документи виробнику олії ("Укроліяпром"), хлібопекарським підприємствам, борошномолам та Асоціації "ритейлери України".

У тексті меморандумів йдеться про те, що роздрібні ціни на масло і хліб/борошно можна зафіксувати, відштовхуючись від показників з 1 березня і до 1 липня 2021 року.

Також є інформація про те, що в минулу п'ятницю відбулася зустріч глави МЕРТу (Міністерство економічного розвитку і торгівлі) Ігоря Петрашка з представниками масляної галузі. Аналогічну пропозицію про регулювання цін надали й виробникам борошна.

Цікаво, що в меморандумі, що стосується масла, чітко прописано регулювання цін і дедлайн (з 1 березня по 1 липня 2021). А в "зерновому" ж меморандумі з трейдерами йдеться про "червону лінію" для зернового експорту і дозволені обсяги цього експорту.

Популярні новини зараз

Тепер буде зовсім важко: кого з українців позбавлять пільг на оплату комуналки

Восени їх захоче спробувати кожен: рецепт найсмачніших млинців з крабовими паличками - про м'ясо ви забудете

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Нова мобілізація та відстрочка: скільки діє "броня" від призову

Показати ще

Варто відзначити, що пропозиція штучно утримувати ціну досить негативно сприймається виробниками. Більшість вбачають у цьому повернення до методів часів прем'єрства Миколи Азарова та Юлії Тимошенко.

Водночас в уряді схвалюють подібну ініціативу. Адже це свого роду забезпечення продовольчої безпеки України.

За оцінками експертів, внутрішній ринок України споживає за рік близько 500 тисяч тонн соняшникової олії, тоді як експортується близько 6-7 млн тонн. Саме тому внутрішня ціна на цей продукт по великій мірі визначається світовими цінами. Ціна на хліб тільки в січні зросла на 5%. І ще дорожчатиме.

Раніше "Нyser" писав про те, що до травневих свят в Україні подорожчають всі основні продукти харчування.

Також наш портал повідомляв, в Україні подорожчали сигарети.

Нагадуємо, українців попередили про можливий дефіцит курятини найближчим часом.