Психологи кажуть, що зробивши поганий вчинок, люди по-різному можуть жити далі. Так, для когось попросити вибачення означає принизитися, мовляв, це-марно, адже все одно вже нічого не виправиш. А інші, пам'ятаючи, що Господь вчив прощати і каятися в скоєному, схиливши голову, вимовляють слова жалю про те, що трапилося. Сьогодні, 14 березня, найкращий день для цього.

Прощена неділя завжди була особливим днем для віруючих, хоча в церковному календарі "свята" з такою назвою немає.

Офіційно він називається Сиропусною неділею - тобто недільним днем, коли не можна вживати в їжу м'ясо, але можна молочні продукти. І це остання неділя перед Великим постом. Зазвичай вона випадає на числа не раніше середини лютого і не пізніше середини березня. У 2021-му році Прощена неділя випала на 14 березня.

Народна назва свята з'явилося завдяки обряду, який відбувається недільним вечором у всіх храмах. Так, вдень, після Літургії, священики міняють облачення з білих на траурні чорні. Змінюються покривала у вівтарі на престол і жертовник, а також вівтарна завіса. Вечірня служба здійснюється при вимкненому світлі, а потім священики і парафіяни просять один у одного вибачення за всі образи. Це потрібно для того, щоб людина вступила у Великий піст з чистою душею і совістю, а старі сварки і чвари залишилися в минулому.
Вже багато століть прийнято використовувати традиційну формулу:"Прости мене, будь ласка, якщо я в чому винен перед тобою". А ось слова" вибач " священики рекомендують уникати, оскільки воно має на увазі, що людина не відчуває за собою провини, а тільки використовує ввічливу конструкцію.
До речі, за традицією, першими просити вибачення повинні старші у молодших. У відповідь на прохання про прощення прийнято відповідати "Бог простить".

Відзначимо, що вважається поганою прикметою в цей день не пробачити когось або лихословити. З давніх-давен люди вірили, що таку людину в році, що наступив очікують біди.

Також в цей день заборонено думати про погане, скаржитися, дратуватися, вступати в конфлікти, зав'язувати сварки. Рекомендується пом'янути покійних, сходивши на кладовище.

Не можна пити алкоголь і займатися важкою роботою.

Популярні новини зараз

Ви закохаєтеся в цю страву: рецепт вінегрету в лаваші з додаванням квасолі

Спочатку будуть ракетні атаки і бомбардування: у США розповіли, як Росія нападе на Україну

Показати ще
Вважається, що якщо в цей день сонячна погода, то і літо буде спекотним, а урожай хорошим.