Сідаючи за кермо, кожен водій знає, що у разі порушення нестиме відповідальність. Так, у поліції нагадали, які штрафи можуть отримати українські водії за керування транспортним засобом без прав.

Водійські права – це важливий документ, їзда без якого загрожує наслідками. Щоправда, їхній ступінь залежить від обставин порушення.

Отже, в Україні суворо заборонено керувати автомобілем, не маючи посвідчення водія. За порушення передбачено штрафи – від 425 грн. до 40 тис. грн. (залежно від виду порушення).

Але слід розмежовувати випадки, коли посвідчення немає в принципі (наприклад, людина його просто не мала або права були, але у них закінчився термін дії, а водій не займався їх відновленням) і воно є, але з якихось причин не може бути пред'явлено .

У разі якщо водій не може надати посвідчення водія патрульним або свідоцтво про реєстрацію ТЗ, то він повинен сплатити штраф у розмірі 425 грн .

У свою чергу, стандартний штраф за водіння авто без прав водія – 3 400 грн. Причому цю суму має сплатити і людина – власник транспортного засобу.

Популярні новини зараз

Вже навіть посол ЄС попередила: українцям треба готуватись до дуже складних часів.

Теплиця теж потребує догляду перед морозами: як провести дезінфекцію ґрунту правильно

Володимир Зеленський розповів, як переможе Україна: рішення мають бути ухвалені з жовтня по грудень

Тепер буде зовсім важко: кого з українців позбавлять пільг на оплату комуналки

Показати ще

У тому випадку, коли водію тимчасово заборонено керувати автомобілем, його можуть позбавити прав водія на термін від 3 до 6 місяців. Але якщо водій знову сяде за кермо без прав або в період тимчасової заборони – йому випишуть штраф 20 400 грн .

Найбільший штраф передбачено, якщо водій знову керуватиме ТЗ без прав. У цьому випадку доведеться заплатити аж 40,8 тис. грн .

Зазначимо, що випадок, коли водій має права, але категорія ТЗ не відповідає зазначеному у посвідченні, також кваліфікується як правопорушення. У цьому випадку передбачається штраф у розмірі 3400 грн.

Читайте також:

Ось що станеться, якщо ви їздитимете на зимовій гумі влітку

Навіть целофан на сидіннях залишився: у покинутому гаражі виявили унікальний ЗАЗ "Таврія" у заводському стані

Круче американських: як виглядав рідкісний та забутий український мінівен для всієї родини