Маловідомий факт, що Україна розпочала випуск мотоциклів ще 1931 року. Вперше цю історію відкрив мотоцикл ХМЗ-1М, який випустили на Харківському автоскладальному заводі у кількості лише 300 штук.

Докладніше про легендарний транспортний засіб читайте в нашому матеріалі.

Автор мотоцикла, конструктор Солдатенко, при створенні цієї моделі орієнтувався на американський байк Harley-Davidson, який купив для випробувань в Україні. В результаті ХМЗ-1М отримав конструктивні рішення, "збережені" у Harley.

Мотоцикл ХМЗ-1М оснащений 350-кубовим 8-сильним двигуном повітряного охолодження та 3-ступінчастою МКПП. Надалі він був запланований для виробництва у кількості 4 000 одиниць, включаючи замовлення на постачання армії, але був покинутий, оскільки радянський уряд не планував виробляти мотоцикли у Харкові.

За весь час своєї історії ХМЗ-1М був єдиним мотоциклом, зробленим в Україні, який досі вважається національним надбанням. Крім цього, ця модель мала і свою особливість - дві фари головного світла.

ХМЗ-1М розганявся до 90 км/год і мав витрату палива лише 3,5 л/100 км. Він був оснащений ланцюговою передачею та гальмами на обох колесах, що було досить сучасним рішенням для свого часу.

Популярні новини зараз

Лілія Ребрик без макіяжу показала, як виглядає її донька: "Відчуває моє дихання..."

Донька Олі Фреймут не соромиться обожнювати жінок привселюдно: як живе Злата в США, фото

З 25 вересні діставати чоботи та шапки? Синоптикиня розповіла про погоду на наступному тижні

Різкий стрибок до 122 грн: скільки зараз коштують яйця та соняшникова олія у супермаркетах

Показати ще

Бажання створити мотоцикл в Україні було спровоковано прагненням бути нарівні із розвиненими західними країнами. І пам'ять про унікальний ХМЗ-1М досі не втрачено і завжди залишатиметься як відкриття українського мотопрому.

Скріншот із мережі

Скріншот із мережі

Читайте також:

Називався "колгоспник": як виглядав "Москвич", який робили для мешканців села. Фото

Справжня "барбухайка": українець продає саморобний легковик за 2 тисячі доларів. Фото

Повністю із пластику: як би виглядав "горбатий" Запорожець у наш час. Фото прототипу