"Волинь" - один з найпрохідніших автомобілів, що випускалися в радянську епоху, проте мало хто знає, які у моделі були витоки.

Так, у 1958 році фахівці Науково-дослідного інституту НАМІ спільно з інженерами заводу "Комунар" розробили повнопривідну міні-вантажівку, що отримала назву "Вогник". Саме він мав відзначитися підвищеною прохідністю та мав індекс НАМІ-049.

"Вогник" розробляли спеціально для експлуатації у сільській місцевості.

І справді, за результатами ходових випробувань з'ясувалося, що досвідчений автомобіль НАМІ-049 мав дуже хорошу прохідність по всіх видах ґрунту, за винятком боліт та снігу завглибшки 20-25 сантиметрів. У прохідності він не поступався таким серійним автомобілям як Москвич-410 чи ГАЗ-69.

Високій прохідності сприяє відносно невелика вага машини. Ще б пак, кузов автомобіля виготовили з комбінації металу і пластику. Таким чином, його вага склала всього 750 кілограмів.

Конструктори пишалися тим, що навіть якщо "Вогник" і застрягне, то двоє людей зможуть витягнути його там, де становище великого джипа здавалося б безнадійним.

Популярні новини зараз

Це потрібно зробити найближчим часом: чим підгодувати малину, щоб гілки ломилися від ягід

Перевірте скільки вам заплатять: кому з українців з 1 травня автоматично підвищать пенсії

Сіль, ножі і не тільки: які прикмети говорять про те, що до хати постукає біда

Не викликайте лиха у свій будинок: названі дні, коли не можна ходити на цвинтарі

Показати ще

Також відомо, що автомобіль мав привід через колісний редуктор на чотири колеса, незалежно підвішені на торсіонах. Колеса були забезпечені безкамерними шинами 5,60-13" низького тиску з ґрунтозачепами.

Після того, як експериментальний зразок пройшов тести, його передали до Запорізького автомобілебудівного заводу, який додатково доопрацював автомобіль. Планувалося, що модель випускатиметься у кількох варіаціях, проте серійного виробництва машина так і не побачила. НАМІ-049, а також його модифікована версія НАМІ-049А "Целіна" так і залишилися лише прототипами. Втім, вони не були марними, оскільки деякі їх напрацювання використовувалися у ЗАЗ-969.

Читайте також:

У НАТО заговорили про ядерний удар з боку Росії: чого чекати від Путіна і чи існує він

Скільки потрібно відкладати щомісяця, щоб купити квартиру у Польщі та залишитися там жити

Російського флоту просто не стане: Німеччині запропонували відправити в Україну сучасний підводний човен