Нині проводиться чимало конференцій, на яких не лише держави, а й приватний сектор дискутують про відбудову України та різні можливості для цього. Те, що сьогодні міністерства комунікують і працюють із партнерами, — важливо та необхідно.

Про це у прямому ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив заступник голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Ми повинні розуміти, що без приватних інвестицій ми не відновимо повноцінно нашу державу. Успішний повоєнний досвід Хорватії продемонстрував, що ставка на відновлення економіки працює. Для прикладу, Боснія та Герцеговина зробила ставку насамперед на повоєнну відбудову інфраструктури, а вже потім на економіку — і це виявилося неефективним», – зазначив він.

Цьогоріч була велика Лондонська конференція, невдовзі очікується проведення Берлінської конференції з відбудови України. Цими днями у Франції проходить конференція, де Київщина та Чернігівщина презентують себе. Тож, зауважив народний депутат, діалог із державами, приватним сектором і партнерами проводиться постійно.

«Іноземний бізнес готовий інвестувати в Україну, однак є два аспекти: брак інформації та ризики. Саме тому завдання України – потужно працювати задля максимального залучення інвестицій у нашу країну, адже будь-яка криза – це можливості. Завдяки залученню інвестицій ми зможемо відновлювати економіку, а відповідно – повертати додому наших людей та відбудовувати інфраструктуру», – наголосив Арсеній Пушкаренко.

Він також нагадав, що залучення інвесторів відбувається задля реалізації принципу «відбудовувати краще, ніж було», який був задекларований Президентом Володимиром Зеленським щодо відбудови України.

Популярные статьи сейчас

Не навлеките в дом беду: когда ходят на кладбище перед Пасхой и можно ли это делать

Наконец-то дождались: украинцы смогут получать доступные квартиры по новой программе

Как защитить автомобиль в град: важные советы, которые помогут каждому водителю

Лукашенко обозвал Украину странным словом и предложил Западу объявить "ничью" с Россией

Показать еще

«У контексті нашого євроінтеграційного шляху ми працюємо над тим, щоб відновлення України відбувалося відповідно до європейських принципів, зокрема через відповідну законодавчу роботу Верховної Ради України. Крім того, при кожній обласній військовій адміністрації створені Регіональні офіси міжнародного співробітництва. Вперше концепцію таких офісів було презентовано на Міжнародному конгресі міст і регіонів, який відбувся цієї весни в Києві. Вони якраз і покликані координувати процес шефства іноземних країн над українськими регіонами, а також сприяти залученню іноземних інвестицій», – відзначив політик.

Прикладами такої співпраці, коли іноземні держави, відгукнувшись на заклик Президента Зеленського, взяли під патронат відновлення конкретного міста/регіону, є Естонія та Житомирщина, Данія та Миколаївщина, а також Чернігівщина та держави, які взяли шефство над областю, — Франція та Латвія. У цьому контексті Арсеній Пушкаренко більш детально розкрив історію взаємодії Естонії та Житомирщини, а також зупинився на перспективах її розвитку.

Цьогоріч Естонія вже побудувала новий дитячий садок у прикордонному Овручі та допомогла відновити зруйнований російською ракетою міст у Малині через річку Ірша. У Житомирі під час зустрічі за участю голови Житомирської ОВА Віталія Бунечка та ексміністерки закордонних справ Естонії (2021-2022) Еви-Марії Лійметс обговорювалися об’єкти відбудови на 2024 рік, як-от Малинської музичної школи та мостів. Також йшлося про залучення Естонії до підготовки стратегії відновлення регіону. І не лише в напрямку відбудови інфраструктури, а й економіки: залучення інвестицій, створення нових робочих місць тощо. За оцінкою Арсенія Пушкаренка, комплексна робота іноземної держави з регіоном дає цілком конкретний результат.

«Нині кожна обласна військова адміністрація розробляє нові стратегії відновлення регіону, і тут важливо, щоб країни, які патронують ці області, були активно долучені до цього процесу», – наголосив він.