Стало відомо, що наразі десятки тисяч українців призовного віку перебувають у Польщі. Українська влада вважає, що обов'язок захисту Батьківщини має кожен громадянин, незалежно від місця проживання, тож актуальним є питання повернення в Україну військовозобов'язаних чоловіків.

Навесні 2024 року польська влада заявляла, що хоче допомогти Україні повернути з-за кордону чоловіків призовного віку. Також звучали заяви про можливу депортацію. Проте пізніше Міністерство внутрішніх справ Польщі вирішило діяти "мудро та раціонально", а тому пообіцяло навіть тимчасовий захист для українців без паспортів.

І ось стало відомо, що Польща висловила готовність сприяти поверненню в Україну військовозобов'язаних чоловіків, які перебувають на її території. Щоправда, з однією умовою – що вони самі виявлять бажання повернутися.

Про це повідомив офіційний представник польського уряду на прес-конференції, зазначивши, що Польща шанобливо ставиться до суверенітету України та розуміє важливість поповнення лав українських збройних сил у цей складний період.

Так, для тих українців, хто вирішить повернутися до України, Польща готова надати всі необхідні умови для безпечного та організованого перетину кордону.

Українська влада розуміє позицію Польщі.

Популярні новини зараз

"Про що я мріяла": Катя Реп'яхова похизувалася "хоромами", в яких житиме з Віктором Павліком

Як правильно посадити півонії восени, щоб вони пишно цвіли, а бутони були розміром з м'яч

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Потап закордоном похваливася новим життям в обіймах зірки "Відчайдушні домогосподарки": "Попереду чудові часи"

Показати ще

"Польща готова допомогти. Вона навіть розпочала там цей рекрутинговий проект, добровільно. Ми примусово цього не можемо зробити, тому що законодавства інших країн чіткі – якщо людина звернулася, отримала притулок чи ще якось легалізована на території цієї країни, ніхто примусово її відправляти". на війну не буде", - заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

На запитання, чи повертаються чоловіки добровільно через вищезгадані рекрутингові центри, Подоляк відповів ствердно. При цьому додав, що "це процес, і він має набрати обертів".

Читайте також:

Про машину можна буде забути: за що в Польщі почнуть відбирати посвідчення водія

Українцям розповіли, як оформити закордонний паспорт у Польщі: важливе роз'яснення

Не залишайтеся без грошей: українці у Польщі зможуть отримати нові виплати на дітей