Якщо Дмитра Медведєва з Олександром Лукашенком пов'язує довга взаємна ворожість, то у Володимира Путіна з білоруським диктатором дружні стосунки. Ще б пак, Лукашенко неодноразово обіцяв російському керівництву абсолютну лояльність і вірність союзницькому обов'язку. Ось тільки не всі експерти погоджуються, що відносини Лукашенко та Путіна можна назвати дружніми.

Наприклад, Євген Магда, директор Інституту світової політики, впевнений, що за сприятливих обставин російський диктатор Володимир Путін може запросто позбутися білоруського узурпатора Олександра Лукашенка.

Експерт зазначає, що зараз потрібно дуже уважно спостерігати за ситуацією довкола Лукашенка.

"Я думаю, що така спокуса у Росії існує. <...> Насамперед Путін і Лукашенко не друзі, незважаючи на високу інтенсивність їхніх контактів. Це політичний, геополітичний шлюб із розрахунку. Нагадаю, що наприкінці 90-х років XX століття Лукашенко хотів створити Союзну державу Росії та Білорусі для того, щоб її очолити на тлі важкохворого і вже досить літнього Бориса Єльцина.

Що ж до нинішньої політичної ситуації, то Лукашенко, схоже, вкрай незадоволений тим, як вона розвивається, адже складається враження, що якщо Росія може війну виграти чи програти, то Білорусь і сам Лукашенко залишаться лише у тих, хто програв. Саме це змушує білоруського диктатора закликати до переговорів.

З іншого боку, це Володимир Путін може доносити думку щодо переговорів через президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Популярні новини зараз

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Життя зміниться з сьогоднішнього дня: знаки Зодіаку, чия доля "перевернеться" після Повні

Це робиться навіть без пилососа: як швидко очистити від пилу будь-який килим

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Так, на думку Євгена Магди, пропозиції Лукашенка про те, що "давайте це припиняти", насправді завуальовані пропозиціями Володимира Путіна зупинити бойові дії.

"Той, хто бачив вираз обличчя Путіна протягом останнього тижня, розуміє, що йому дуже не подобається те, що відбувається. У них звучить таке обурення: "Як це можна вторгнутися на територію Росії?" Тобто, знаєте, як в анекдоті: " А нас за що?" Путіну потрібна формально незалежна Білорусь. Ця формальна незалежність мало зменшує керованість, але змушує цивілізований світ дотримуватися норм міжнародного права", — зазначив він.

До речі, експерт упевнений, що якщо Лукашенко не стане і станеться палацовий переворот усередині Білорусі, то ситуація для України лише погіршиться.

"Я глибоко переконаний, що в цій ситуації замість Лукашенка біля державного керма Білорусі може стати лише людина більш проросійська налаштована. Іншого варіанту, об'єктивно, сьогодні немає".

Можливий, на думку Магди, ще один варіант розвитку подій:

"Я не виключав би ситуацію, за якої Лукашенко, якого заженуть у кут, забере всі відомі йому російські секрети, політичних ув'язнених і рушить, умовно кажучи, до польсько-білоруського кордону каятися, бо в нього просто не буде іншого виходу".

Читайте також:

Прощальне звернення Лукашенка він щось знає: "Готуйтеся, скоро на моє місце прийде інший..."

Лукашенко прокинувся і одразу ж розповів, як Білорусь збивала повітряні цілі, що йшли з України

Тепер Путіна проклинатимуть по всій країні: у Росії повністю перестав працювати Youtube - росіяни завили