Традиційно в останню неділю липня в Росії на честь Дня військово-морського флоту проходили шикарні паради військових кораблів із концертами та салютами. Тепер, схоже, від цієї традиції доведеться відмовлятися. Ще б пак, з 2022 року українські військові атакували понад 20 російських кораблів та суден забезпечення. З них щонайменше семеро було знищено повністю. І ось стало відомо про знищення ще однієї гордості російського суднобудування.

Так, стало відомо, що під час ремонтних робіт спалахнув важкий авіанесучий крейсер "Мінськ" проекту 1143 року. Все трапилося в провінції Цзянсу на сході Китаю - крейсер "Мінськ" був пришвартований у Наньтуна.

Подробиці інциденту повідомляє Guancha з посиланням на заяву пожежної служби регіону.

Пожежа почалася близько 16 години дня під час демонтажу деяких конструкцій. Спроби ліквідувати спалах успіху не дали - у ніч на 17 серпня корабель уже палав на повну силу. На ранок дим продовжував валити з рубки корабля.

Масштаби руйнувань оцінити досить складно, втім, на думку фахівців, нинішня пожежа, швидше за все, поставить крапку в історії корабля.

Авіанесучий крейсер "Мінськ" - довідка

Популярні новини зараз

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

"Мінськ" є важким авіанесучим крейсером проекту 1143 року Військово-морського флоту СРСР (пізніше - ВМФ Росії). Такі кораблі дуже часто називали "радянськими авіаносцями".

Відомо, що "Мінськ" було збудовано на Чорноморському суднобудівному заводі у Миколаєві. Головним будівельником та відповідальним здавачем судна було призначено Сергія Артемського.

Корабель спустили на воду 1975 року. На ньому могли базуватися близько 16 винищувачів Як-38 та 18 вертольотів типу Ка-25 або Ка-27.

Після розпаду СРСР, у 1993 році, авіаносець був виведений зі складу Тихоокеанського флоту та проданий Російською Федерацією на злам до Південної Кореї. Однак через кілька років корабель перекупила китайська компанія, і він був відбуксований в Шеньчжень, де з 2000 року експонувався як головний об'єкт парку розваг Minsk World.

Зазначимо, що за часів СРСР було збудовано шість авіанесучих крейсерів проекту 1143 року "Кречет". У строю в даний час залишаються два з них - один на озброєнні ВМФ Росії ("Адмірал Кузнєцов") та один на озброєнні ВМФ Китаю ("Ляонін", колишній "Варяг"). "Варяг" було продано Китаю після розпаду СРСР 1998 року.

Читайте також:

Смуткує весь світ, люди не приховують сліз: не стало легендарного французького актора

Чи завдасть Путіну удару ядерною зброєю після Курска: у США вже зробили заяву

Пасажирів уже попередили: з вересня купити квитки на потяг через старий сайт уже не вийде