Стало відомо, що Міністерство соціальної допомоги завершує роботу над законопроектом, який пропонує ввести в Україні базову соціальну допомогу на заміну прожиткового мінімуму.

Поняттям "прожитковий мінімум" оперує кожен українець, котрий претендує на якісь соцвиплати. Зокрема, він потрібен для розрахунку єдиного податку, податкової соціальної пільги, індексації зарплати, фіндопомоги для одиноких матерів, розміру аліментів, пенсії за втратою годувальника сім'ї, виплати для малозабезпечених сімей, допомоги по безробіттю, судових зборів та ін.

Довідка:

  • Прожитковий мінімум – це загальна оцінка споживчого кошика, що включає 3 ключові фактори: мінімальний набір продуктів, непродовольчих товарів, послуг, які потрібні для збереження здоров'я громадян.

І стало відомо, що в Україні хочуть відійти від прожиткового мінімуму.

Як заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю каналу "Рада ", розмір соціальної допомоги має залежати від складу сім'ї.

"Якщо в сім'ї працює тільки чоловік (або дружина), а інший займається побутом, то це не означає, що держава повинна надавати допомогу у зв'язку з безробіттям. Бо фактично це рішення сім'ї, а дохід одного з подружжя може бути достатнім для сім'ї", – каже Оксана Жолнович.

Популярні новини зараз

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода по всій Україні

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Показати ще

Таким чином, зараз замість великої кількості виплат хочуть запровадити лише дві допомоги від держави: для тих, хто тимчасово зіткнувся з бідністю, і виплату по догляду (якщо людина вже втратила працездатність).

Читайте також:

Відкладайте гроші вже зараз: хто отримає перші штрафи від ТЦК у розмірі 17 тисяч гривень

Світла немає, натомість виплатять по 3 тисячі гривень: кому з українців пощастить за допомогою

Трамп закликав відмовитися від допомоги Україні – лише у борг. Що він ще розповів