Зберігання часнику взимку іноді стає складним завданням для дачників-початківців.
Насамперед треба вчасно зібрати врожай. Якщо ж поспішити у цій справі, то часник ще не набере усі потрібні речовини. А якщо пізніше, то головка може почати розвалювати на окремі зубки та в'янути, втрачати смакові якості. Тому вибрати правильні терміни збирання часнику для зберігання взимку – один із важливих факторів того, що врожай долежить до весни.
Перед збиранням даного овочу слід 12-15 днів уникати його поливу, щоб земля залишалася сухою та розсипчастою. Якщо ж напередодні пройшов сильний дощ, то зі збиранням варто почекати. Особливо це важливо на щільних в'язких суглинних чорноземних ґрунтах.
Копають часник у суху погоду. Використовуйте вила, щоб менше травмувати головки, пошкоджені – довго не зберігатимуться.
Витягнувши голівки із землі, їх розкладають на шар на гряді і дають просохнути протягом 3 — 4 годин. Після цього врожай прибирають під навіс, що добре провітрюється, і досушують його там.
Сушити часник можна від декількох днів до пари тижнів. Коли він добре просохне, земля та сміття легко будуть відокремлюватися.
Тирса в компості: 3 головні помилки городників і як перетворити їх на садове золото
Фрукти та ягоди вашого Зодіаку: що з'їсти цього літа, щоб бути невразливим
Не дайте черв'якам з'їсти ваш урожай: три термінові кроки для порятунку яблунь
Влітку мобілізують практично кожного: відстрочки тепер не допоможуть
Після того, як зелена частина рослини просохне, її частково зрізають, залишаючи невеликий пень у 5-6 сантиметрів. Головки часнику перекладають у сітчасті ящики невеликим шаром і прибирають на зберігання в сухе прохолодне місце.
Якщо зберігати часник планується у зв'язках або косах, то бадилля не відрізають, а використовують його для скріплення. Зв'язки часнику підвішують на деякій відстані від землі у сухому приміщенні.
Читайте також:
Це дуже тривожний дзвіночок: що означає, якщо на вашій ділянці почав рости чистотіл
І спробуйте сказати, що це не смакота: рецепт овочевої запіканки з баклажаном, помідорами та сиром
Господиням на замітку: у якому посуді не можна варити варення - вже за тиждень воно у вас скисне