В Україні за всі роки незалежності змінилося 6 президентів, адже такий вибір робило українське суспільство. В той же час Білоруссю незмінно править ось уже 30 років Олександр Лукашенко. Ще б пак, за всі роки незалежності у країні не було жодних демократичних виборів лідера, а Лукашенко за три десятиліття перетворив Білорусь на осередок персоналізованої диктатури, втратив легітимність в очах західного світу та став найближчим союзником Росії в її агресії проти України. Здається, цивілізований світ вирішив з цим серйозно боротись.

Так, після фальсифікації виборів 2020 року та жорстокого придушення найбільших протестів в історії країни Лукашенка не визнають президентом Білорусі ані ЄС, ані США, ані Велика Британія, ані Канада.

Не дивно, що у четверту річницю президентських виборів у Білорусі, які відбулися 9 серпня 2020 року, Велика Британія, США та Канада оголосили про нові санкційні обмеження проти Білорусі.

Про це йдеться у на сайтах Міністерства фінансів США та Міністерства закордонних справ Канади.

Дані країни офіційно заявили, що цей крок спрямований на притягнення до відповідальності режиму Лукашенка за порушення прав людини та підтримку російського вторгнення в Україну.

"Сьогодні (9 серпня), у четверту річницю глибоко недосконалих президентських виборів 2020 року в Білорусі, Велика Британія в координації з міжнародними партнерами запровадила санкції проти ще 7 фізичних та юридичних осіб, в результаті чого загальна кількість санкцій проти Білорусі перевищила 200", - зазначили в уряді Великої Британії.

Популярні новини зараз

Kyivstar, Vodafone та Lifecell приготуватися: тепер почнуться штрафи через відключення світла

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Нові санкції Британії стосуються чотирьох начальників виправних колоній, які безпосередньо причетні до репресій проти політичних в'язнів, а також трьох білоруських компаній, які підтримують російську військову машину.

А ось у Мінфіні США зазначили, що їх санкції торкнуться 19 осіб та 14 компаній, причетних до військової допомоги РФ, за ухиляння від західних санкцій, збагачення олігархів із орбіти самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка.

Серед об'єктів санкцій - "Пеленг", провідна білоруська компанія, яка виробляє компоненти для космічних кораблів, супутників та військової техніки. Міністерство фінансів США назвало "Пеленг" важливим промисловим партнером Росії.

Також стали підсанкційними: перевізники "Авіакомпанія "Белканто", "Авіакомпанія Рада", "РубіСтар". Останні обслуговували російську оборонку та терористів ПВК "Вагнер".

Потрапило під санкції і оборонне підприємство "Завод "Легмаш", де виробляють артбоєприпаси, КБ "Безпілотні вертольоти", що спеціалізується на виробництві дронів.

Своєю чергою Канада запровадила санкції проти 10 фізичних та шести юридичних осіб за їхню причетність до систематичних порушень прав людини в Білорусі. До санкційного списку потрапив і молодший син Лукашенка - Микола.

Крім того, обмеження торкнулися підприємств білоруського оборонно-промислового комплексу, що беруть участь у виробництві чи ремонті військової техніки Росії. Зокрема, під санкції потрапили "Мінський електротехнічний завод", Конструкторське бюро "Дисплей", "Мінський науково-дослідний приладобудівний інститут", "Науково-дослідний інститут електронних обчислювальних машин", а також "Планар" і "Гомсільмаш".

Читайте також:

Нова спецоперація: війська РФ не встигають молитися, ГУР завдає найпотужніших ударів - подробиці "вогненного пекла"

Тепер Путіну доведеться ховатись у бункері: Курську АЕС уже готують до оборони, Кремль у паніці

Це вже повний крах Росії: скільки у Путіна залишилося літаків для ударів по Україні