Кожен дачник знає, що з помідорами на городі може статися будь-що: скручування листя, опадання зав'язі або поява плям на плодах. Однак найчастіше помідори тріскаються при дозріванні.

Досвідчені садівники та городники знають, що кожна людина, яка вирощує помідори, може одного разу побачити розкол на плодах помідорів. Адже це велика проблема, оскільки помідор, що тріснув, спочатку більш вразливий до хвороб, непривабливий зовні і зовсім непридатний для консервування.

Є 5 основних причин, чому тріскаються помідори:

Помилка у підживленні. Іноді плоди лопаються, якщо в ґрунті надто багато мінеральних добрив. Максимальна кількість такого підживлення не повинна перевалювати за 20 г на відро води.

Для того, щоб рослини виправдовували очікування, потрібно пам'ятати про важливі правила:

  • у період зростання підгодовувати помідори двічі на місяць;
  • внесення добрив поєднувати з поливом;
  • на етапі розвитку плодів помідори найбільше потребують калії, а фосфор та азот вже не потрібні;
  • не використовувати концентровані речовини – лише розведені.

Перебір із поливом. Поливи в період дозрівання томатів потрібні рідкісні, орієнтовно раз на 7 днів. При цьому якщо ночі холодні, температура нижче +13С, денний полив проводиться після 11 години ранку, коли земля трохи прогріється, а ось у спекотну погоду рекомендується поливати помідори ввечері.

Популярні новини зараз

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода по всій Україні

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

Невдалий мікролімат. Ідеальна температура для вирощування помідорів – 22-25°С. Якщо на вулиці або в теплиці дуже спекотно, то зростання культури припиняється, а шкірка стає грубою. Як тільки овоч починає рости знову – він лопається.

Активне пасинкування. Багато дачників на етапі дозрівання плодів намагаються дати рослині більше місця для розвитку, тому обрізають більше листя та відростків. Насправді результат буде негативним - та кількість речовин, яку помідори могли віддати листям, вони починають віддавати плодам. Через це ті не витримують навантаження та лопаються.

Для того, щоб вирішити проблему з тріском шкірки помідорів, потрібно встановити точну причину та докласти зусиль для її усунення.

Зазначимо, що після того, як тріщини вже з'явилися, вилікувати або естетично їх замаскувати неможливо. Важливо знати, що томати, що лопнули, не годяться для соління і зберігання. Такі овочі можна їсти свіжими або використовувати як інгредієнти для приготування томатного соусу.

Читайте також:

А тепер уявіть, наскільки це смачно під м'ясо: рецепт маринованого салату з помідорами, цибулею та медом

У неї закохуються після першого шматочка: рецепт апетитної кабачкової піци з сиром, ковбасою та помідорами

Шикарна закуска на будь-який випадок: рецепт грузинського салату з баклажанами, помідорами та сиром