Якщо вірити статистиці, то дві третини свого бюджету українці витрачають на їжу та обов'язкові платежі. І цей показник більш ніж удвічі більший, ніж середній світовий. Щоправда, найближчим часом ситуація може ще більше посилитись.

І справді, багато експертів уже прогнозують, що аномальна спека, яка тривала в Україні близько трьох тижнів, негативно вплине на ціни продуктів. При цьому експерти стверджують, що подорожчають як овочі та картопля, так і м'ясо та яйця.

Оптимістичніший прогноз дає в.о. міністра аграрної політики Тарас Висоцький. На думку чиновника, зростання цін становитиме не більше 3-5%.

Разом з тим, Тарас Висоцький не вважає, що ціна на продукти підніметься через спеку та зливи. На його думку, подорожчання продуктів прямо залежно від відключення електроенергії.

"Однозначно, виробництво харчової продукції залежить від вартості та доступності енергоносіїв, у тому числі електрики. <...> Як ми бачимо, у липні була ситуація складною, у серпні зараз ситуація вирівнялася. При цьому частка електрики в собівартості різної продукції коливається - вона може бути від кількох до кількох десятків відсотків", - заявив Висоцький.

Проте чиновник вважає, що зростання цін на агропродукцію на 10% є найпесимістичнішим.

Популярні новини зараз

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода по всій Україні

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

"10% - це закладається такий сценарій найпесимістичніший. Умовно, що підприємство буде понад 12 годин або навіть постійно працюватиме на генераторі, тобто на альтернативному джерелі енергії. Очевидно, що такий сценарій оцінювався, тому що ми бачили, яка складність була з електропостачанням". у липні. Ми зараз розраховуємо, що у серпні, вересні, жовтні ситуація буде більш контрольована та стабільна", - розповів Висоцький.

Читайте також:

Результат вас здивує: чим потрібно підгодувати перець, щоб він виріс розміром із два кулаки і був солодким

Допоможе найдешевша каша: чим підгодувати перець, щоб він виріс розміром із два кулаки

У тіні чи на сонці: де найкраще садити болгарський перець, щоб він виріс солодким та м'ясистим