У зв’язку з прийняттям Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" у військовозобов’язаних українців з’явився обов’язок оновити облікові дані до 16 липня 2024 року. Під обліковими даними, які підлягали оновленню, варто було розуміти: адресу місця проживання; номер засобів зв’язку; адресу електронної пошти (за наявності). От тільки не всі чоловіки у віці від 18 до 60 років це зробили, тож не дивно, що кожен третій зараз в Україні живе в страху, що доведеться попрощатись з круглою сумою.

Так, неоновлення облікових даних є підставою для застосування до військовозобов’язаного штрафу в розмірі від 17 000 до 25 500 грн. У такому випадку від імені територіального центру комплектування та соціальної підтримки розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право керівники відповідних ТЦК та СП.

Штраф необхідно буде добровільно сплатити впродовж 5 днів. Якщо ж цього не зробити, то можуть заблокувати рахунок, а якщо на ньому є необхідна сума, то її спишуть звідти. Якщо немає, рахунки й далі будуть заблоковані, і паралельно ТЦК може робити запити про людину до податкової, реєстру МВС та інших реєстрів, щоб зібрати повну інформацію і перелік майна, яке є в чоловіка.

Юристи кажуть, що перші штрафи (від 17 тис. грн. до 25 тис. 500 грн.) за неоновлення військово-облікових даних, ймовірно, очікуються після 20 серпня або на початку вересня 2024 року.

"Наприкінці серпня, десь після 20 числа. Якщо комусь вже відправили повістки після 16 липня, то в кінці серпня можно очікувати перші постанови (тим, хто порушує чинне мобілізаційне законодавство – Ред)", - таку думку в коментарі для ТСН.ua висловив адвокат Роман Сімутін.

За його словами, першими, хто ймовірно отримає повістки на ВЛК у серпні, будуть ті військовозобов’язані, які оновили свої дані, але не мають ні відстрочки, ні бронювання.

Популярні новини зараз

Повітряний яблучний пиріг з божественним ароматом – рецепт ідеального десерту на швидку руку

Може знищити цілі міста: вчені розповіли про астероїд "Апофіс", який наближається до Землі

Ви це викидаєте і не замислюєтеся: які відходи врятують вашу моркву від шкідників

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

"Отримають повістки не всі. Дані оновили більше 4 мільйонів 600 тисяч військовозобов’язаних. Половина може мати відстрочки, інвалідність, трьох дітей. У певної кількості є бронювання. Залишається близько 1,5 мільйонів, які нібито не мають ніяких підстав. Не виключено, що тим, хто не має відстрочки та бронювання – їм прийдуть повістки", - каже Роман Сімутін.

За словами Сімутіна, якщо громадянин не оновив дані, а в реєстрі "Оберіг" немає даних на військовозобов’язаного, то працівники ТЦК будуть піднімати паперову справу та вручну виписувати повістку.

"Але ж таку людину можуть виявити і на блокпосту", - уточнює адвокат.

Читайте також:

Платне бронювання від мобілізації по-новому: Кабмін розглядає два варіанти

Забирають прямо з машини: автомобілістів попередили про "дорожню мобілізацію" на трасах

Вже не лише Польща: ще одна країна готова видати Україні чоловіків, які підлягають мобілізації